BRANDURI DE GRATARE

Bucărăria românească asigură un loc de frunte alimentelor fripte pe grătar, paleta culinară extinzându-se de la carne la legume, tipruri de zacuscă pregătite pe jar, cartofi copţi în folii de staniol, porumb fript în jăratec sau lipii delicioase coapte rapid pe grătarul bine încins.

gratare

Este o modalitate foarte rapidă de a prepara un meniu gustos, proaspăt şi se combină minunat cu atmosfera plăcută dată de pahatul de vorbă pe care amatorii de grătare îl savurează cu prietenii în văpaia plăcută a unui astfel de moment.

Având în vedere această realitate, faptul că grătarul constituie o piesă de rezistenţă a gastronomiei româneşti, piaţa de specialitate vine în întâmpinarea amatorilor  cu modele şi tipuri de grătare dintre cele mai variate, simple sau elaborate.

Cele mai renumite branduri de grătare, printre care  Zelmer, Weber Grills, Petra, Gorenje, Philips, Stralight, Beko  sau  Tefal  stau la dispoziţia clienţilor oferindu-le posibilitatea de a găsi varianta cea mai bună, adaptată nevoilor şi dorinţelor fiecăruia.

O departajare majoră a tipurilor de grătare, le împarte în două mari categorii: grătare de exterior şi grătare de interior.

Cea de-a două variantă a luat naştere şi s-a extins masiv în urma cererii pieţei de a folosi o modalitate de preparare a alimentelor pe grătar în propiul confort din bucătărie, într-un  timp scurt şi eficient.

Iniţial, prepararea cărnii prin frigere a fost una dintre cele mai folosite tehnici pentru asigurarea hranei. Fie direct pe flacăra focului, fie mijlocit prin bucăţi de piatră sau metal, omul a descoperit de timpuriu acest procedeu de a-şi pregăti mâncarea într-un mod rapid şi  sigur pentru sănătate.

Cum evoluţia şi dezvoltarea şi-au spus  cuvântul pe toate palierele, odată cu trecerea timpului am ajuns acum să putem pregăti carnea pe cele mai variate şi performante grătare, dotate cu accesorii care ne fac munca mult mai uşoară şi mai eficientă.

Prima mare categorie, cea a grătarelor  de exterior, este destinată  folosirii în spaţii deschise, precum terasele şi curţile. Modelele de grătare de exterior sunt extrem de variate şi destinate oricăror dimensiuni de spaţiu.

Grătarele de exterior construite pe un loc fix reprezintă o piesă de rezistenţă în imaginea de ansamblu a unei grădini. Astfel, grătarul din curte poate lua diverse forme şi poate oferi un adevărat spectacol vizual. Grătarele placate cu piatră naturală sunt una dintre variantele cel mai des alese. La fel de frumoase şi utile sunt grătarele îmbăcate în cărămidă sau alt tip de plăci termorezistente.Acestea impun montarea pe un plan stabil, rezistent  şi fix , la o distanţă sigură faţă de orice posibilă sursă inflamabilă. Baza este construită din beton armat sau cărămidă.

După montarea suportului solid se vor amplasa părţile adiţionale, cel mai important fiind grătarul pe care se va prepara mâncarea. Cele mai indicate grătare sunt cele din oţel inoxidabil sau fontă, în dezavantajul aluminiului care se încinge foarte repede şi arde alimentele. Un grătar din fontă sau din oţel inoxidabil va avea un grad de încingere moderat, va prepara frumos alimentele şi va fi uşor de curăţat.

Pentru  a se asigura un strat reflector de căldură, grătarul ar trebui să aibă un capac. Acesta dă posibilitatea de a fi închis sau deschis, în funţie de etapa din procesul de frigere, rezultatul fiind o friptură delicioasă, dar şi consum de energie redus.

Un grătar bun va fi dotat şi cu suprafeţe de gătit, destinate pregătirii ingredientelor, cu sertare de depozitare şi suporturi laterale.

Un alt acesoriu este tava de scurgere, necesară adunării surplusului de grăsime care se scurge în timpul frigerii.

Grătarele masive şi fixe funcţionează de obicei pe lemn sau cărbune, fiind varianta originală a unui grătar.

Pentru grătarele de exterior, marile branduri oferă şi  modele portabile,  electrice sau pe gaz.  În alegerea acestora sunt importante multe aspecte, cum ar fi existenţa  termostatului, termometrului, modului de aprindre şi al arzătoarelor. Toate acestea permit reglaje şi modificări în funcţie de puterea pe care vrem să o aibă grătarul şi de cantitatea de mâncare ce urmează a fi preparată.  Aceste tipuri de grătare  sunt practice deoarece pot fi montate oriunde, pot fi adăpostite uşor de ploaie sau zăpadă, iar modele micuţe sunt utile şi în călătorii. Grătarele electrice prezintă avantajele de a nu produce fum şi de a se încălzi foarte repede. Sunt modele portabile, uşor de amplasat, singura condiţie fiind sursa de energie.

Grătarele pe gaz sunt practice deoarece se pornesc foarte repede, se poate regla intensitatea flăcării, se curăţă uşor şi nu fac fum. Un dezavantaj ar fi sursa de gaz care reprezintă un pericol, gazul fiind  foarte inflamabil, fapt ce impune o grijă suplimenatră în folosirea şi depozitarea acestuia.

Şi pentru grătarele portabile este extrem de important materialul din care sunt fabricate. Cu cât modelul este mai solid, cu atât va avea o viaţă mai lungă. Oţelul inoxidabil şi fonta sunt în topul celor mai bune materiale, ajutând la prepararea alimentelor în mod corect şi asigurând o întreţinere uşoară.

Printre cele mai mari branduri de grătare de exterior pot fi amintite Zelmer, Activa, Petra, Weber Grills, Napoleon Gourmet Grills, Outdorchef Barbeque, Rover, Barbeque Star, Rokie Clasic, Kensington. Sunt branduri care oferă modle variate de grătare de exterior, fabricate din materiale variate, pe bază de lemne, gaz, cărbuni sau curent electric, dotate cu accesorii. Modele sunt însoţite de intrucţiuni de montare, utilizare şi întreţinere şi deţin un certificat de garanţie.

Un alt tip de grătar este cel de interior ce poate fi folosit în bucătărie sau în orice încăpere acoperită. Şi pe acest palier gama de produse este foarte variată, marile branduri oferind produse de  calitate şi performante.

Grătarele de interior sunt fabricate  din oţel inoxidabil, din fontă sau dublu teflonate. Un salt impresionant l-au înregistrat grătarele din ceramică, permiţând o gătire curată, fără lipire şi deteriorare a produselor. Brandurile de grătare oferă modele de interior pot fi simple, cu capac sau cu recipiente pentru apă.

Ca sursă de energie, grătarele de interior se împart în două categorii. Grătarele pentru aragaz, care se pun direct pe flacăra aragazului şi cele electrice care funcţioneză pe sursă de curent. Ambele variante sunt extrem de practice, cel electric permiţând o mai mare libertate de mişcare, nefiind condiţionat de poziţia fixă a aragazului.

Grătarele electrice pot fi simple, constând într-o placă metalică încadrată într-un cadru din diverse materiale termorezistente. Sunt modele deschise şi modele cu capac. Un capac din sticlă permite o urmărire mai uşoară a procesului de gătire.

Brandurile de grătare asigură modele de grătare de interior care prezintă  cea mai rapidă modalitate de gătire şi  anumite condiţii. Acestea sunt  nonaderente, rezistente la zgârieturi,  se încing rapid,  răspund la schimbare de temperatură care se exercită asupra lor, nu scoat fum şi sunt uşor de curăţat.

Printre modele de grătare de interior  cel mai des achizionate,  pot fi amintite branduri precum Tefal Optigrill, Starlight, Gorenje, Russell Hobbes, Teppanyaki, Beko sau Philips.

Sunt produse de calitate, realizate după cele mai înalte standarde, pliate nevoilor oricărui tip de cerere. Fiecare model deţine instrucţiuni de folosire şi întreţinere şi este însoţit de un certificat de garanţie.

Indiferent că alegeţi să achiziţionaţi un grătar de interior sau unui de exterior, branduri renumite vin în întâmpinarea dorinţelor dumneavoastră, punându-vă la dispoziţie modele variate, accesorizate, de calitate şi realizate în conformitate cu normele de siguranţă.

Astfel, piaţa de specialitate vine în întâmpinarea clienţilor cu cele mai variate modele de grătare, peţurile variind în funcţie de caracteristici suplimentare, accesorizare şi de materialele din care sunt fabricate. Pot fi achiziţionate grătarele de interior care funcţionează pe sursă de gaz sau conectate la curent electric,iar  pentru curte sau terasă, se poate alege un model de grătar fix, din cărămidă, beton sau piatră naturală, în cele mai diverse forme şi dotate cu accesorii multiple. La fel de bine se poate opta pentru un grătar portabil, pe lemn, cărbune sau gaz, util şi foarte uşor de manevrat. Indiferent de modelul ales, amatorii de carne şi legume preparate pe grătar vor fi mulţumiţi de achiziţia făcută, branduri renumite venind în întâmpinarea dorinţelor acestora.

Gătitul pe grătar devine astfel, nu numai un mod sănătos şi rapid de preparare a cărnii şi legumelor, dar şi  unul extrem de  plăcut şi  relaxant, fiind  realizat în confortul propiei curţi sau chiar în bucătărie. Utilizarea unui grătar de calitate va uşura foarte mult munca celui care îl foloseşte şi va asigura un rezultat delicios, cu un aspect atrăgător.

 

 

 

Gratar Landmann

Grătar Landmann

De-a lungul timpului, marca Landmann a contribuit la prepararea celor mai delicioase grătare datorită produselor inovatoare, realizate la standarde germane. Grătarele Landmann sunt de înaltă calitate, dețin un design modern și sunt deosebit de practice și funcționale. Grătarul Landmann pe gaz beneficiază de o tehnologie sofisticată, de design atractiv și […] mai mult »