Proiect grătar grădină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Când auzim termenul proiect, cu siguranță gândul ne zboară la specialiști în domeniu pentru care acest cuvânt este la ordinea de zi. Mergând mai departe, când auzim sintagma proiect grătar grădină lucrurile se pot complica și mai mult, mulțumindu-ne astfel cu clasicul, vechiul și inesteticul nostru grătar din fier, pe alocuri chiar și ruginit.

Realizarea unui grătar în curte sau în grădină poate fi destul de costisitoare și pretențioasă; întreaga muncă putând fi facilitată de ajutorul unui specialist în domeniu. Dar, nu ar fi mai simplu dacă prin lecturarea unui articol, într-o poziție comodă la calculatorul sau laptopul personal, să constatați că acest vis poate deveni realitate?! Atunci când veți vedea pas cu pas că acest lucru este posibil, cu siguranță veți lua în calcul și posibilitatea de a vă construi un grătar în grădină. Vă lansăm o provocare și puteți să vă apucați de treabă! Astfel, noțiunea de proiect de grătar în grădină să nu mai sufere amânare din variate motive, ci, din contră, să vă motiveze să acționați singuri.

Așa că, vă învit să îndepărtați teama de sintagme gen proiect grătar grădină și să începeți munca! Cea mai mare parte dintre noi ne topim la ideea unui grătar, la mirosul apetisant și gustul de neînlocuit al acestuia.

Un grătar din fier care cu timpul ruginește, iar din punct de vedere estetic lasă de dorit, cred că avem fiecare pe undeva prin spatele curții, ascuns, tocmai pe motiv că e inestetic. Dar ce ați spune de un grătar de grădină care, pe lângă faptul că este util, să aibă și un aspect plăcut; piatra sau cărămida putând înlocui cu succces fierul?! De fapt, inspirându-vă de la profesioniști, folosindu-vă dexteritatea de care dați dovadă în domeniu și folosindu-vă creativitatea, puteți realiza mai întâi un proiect de grătar pentru grădină, pentru ca apoi să treceți la realizarea lui. În felul acesta, grătarul nu va mai fi ascuns, ci va ocupa un loc de frunte în jurul căruia familia și prietenii se vor întâlni și vor servi masa cu drag.

SCHIȚA PROIECTULUI

Înainte de a începe lucrul, trebuie să aveți ideile clare referitor la felul în care vreți să arate grătarul dumneavoastră. Vă propunem următoarea schiță a proiectului:

·         Primul corp de jos va fi folosit pentru depozitat lemne și cărbuni, precum și pentru depozitarea ustensilelor de bucătărie, într-un compartiment separat.

·         În al doilea corp etajat se va monta grătarul.

·         Coșul pentru fum.

Vă invit să urmați pașii proiectului pe care vi-l propunem, pentru a vă putea bucura în final de o dublă reușită. În primul rând, veți avea practic „o piesă de mobilier” pentru curte care va înfrumuseța exteriorul. În al doilea rând, veți savura delicatesele realizate în noul punct culinar al grădinii.

CRITERII ÎN ALEGEREA LOCULUI

Odată realizat proiectul grătarului de grădină, trebuie să alegeți cu grijă locul în care vreți să construiți respectivul grătar, care, spre deosebire de vechiul grătar care putea fi mutat cu ușurință, acesta va fi o construcție cimentată cu o poziție imobilă. În alegerea locului, este bine să țineți cont de următorii factori:

·         Sursa de apă să fie cât mai apropiată.

·         Pentru a facilita aducerea produselor din casă, bucătăria să fie aproape.

·         Un spațiu suficient pentru a putea lua masa în jurul lui împreună cu cei dragi. 

FUNDAȚIA

Turnarea fundației reprezintă următorul pas al proiectului. Pentru a evita posibilele inundații ale micii construcții, este recomandat să turnați o fundație, motiv pentru care construcția va fi înălțată și în siguranță. Pentru fundație puteți alege pietre mari sau puteți opta pentru formarea unui cofraj. Referitor la adâncimea fundației, aceasta se stabilește în funcție de teren, care poate fi aproximativ de 30 cm. După turnarea fundației, trebuie lăsată o perioadă de 24 – 48 de ore pentru ca aceasta să se usuce și să treceți la următorul pas al proiectului. 

ZIDURILE

Înainte de a începe construirea zidurilor, v-ar fi util dacă ați așeza câțiva bolțari/cărămizi (în funcție de ce veți folosi) care să dea un contur și pentru a vă forma o idee de dimensiunile exacte ale grătarului din proiect. În felul acesta, veți pregăti și grătarul metalic care va fi fixat ulterior. Zidurile pot fi construite atât din BCA (beton celular autoclavizat), cât și din cărămidă. Având în vedere că unele tipuri de cărămizi sunt mai scumpe, puteți opta pentru BCA. Pe lângă faptul că este mai puțin costisitor, bolțarii din BCA au și avantajul de a avea dimensiunile exacte, motiv pentru care se clădesc mult mai ușor, spre deosebire de cărămizi ale cărei forme nu sunt perfecte și vor avea nevoie de o corectare. În felul acesta, se pot economisi atât bani, cât și timp, ambele la fel de prețioase.

Pe măsură ce ridicați zidurile, verificați cu echerul unghiurile pereților perpendiculari.  

SFATURI UTILE

·         Începeți construcția din spatele grătarului, astfel îmbinarea va fi perfectă în față.

·         Lăsați spații între cărămizi ca o gură de scurgere pentru excesul de apă și zăpadă și ca sursă de aerare pentru aprinderea și menținerea focului. 

PLACA DE BETON

Deja realizarea proiectului pentru grătarul din grădină nu mai este doar pentru profesioniști, ci poate fi deveni un hobby la care să lucrați cu drag, fiind mult mai motivați după ce se văd zidurile ridicate. Pentru că nevoia de spațiu este esențială și extrem de utilă și în jurul unui grătar, puteți realiza o compartimentare sub grătar, unde puteți depozita ustensilele de bucătărie necesare unui grătar reușit. După construirea zidurilor, montați un alt cofraj pe care se va turna o placă de beton, pe care va sta grătarul propriu-zis.

Pentru placa de beton puteți opta pentru plasă sudată şi o bară de fier-beton ceva mai groasă, foarte necesare pentru structura de rezistenţă. Pentru construirea cofrajului puteți folosi holșuruburi sau puteți să îl bateți în cuie. Pentru o fixare cât mai bună a cofrajului și pentru a preîntâmpina scurgerea betonului, rosturile de la cofraj pot fi umplute cu spumă poliuretanică. După ce s-a expandat și s-a întărit spuma, cu un cutter tăiați surplusul de spumă.

Deoarece odată turnat, betonul cu greu mai poate fi modificat, la turnarea plăcii de beton trebuie să fiți atenți ca marginile cofrajului să fie egale și perfect orizontale. Pentru această verificare, apelăm la un poloboc, singurul care ne poate arăta cât de perfectă este munca noastră până la acest punct. 

DECOFRAREA

Dacă pașii proiectului au fost urmați cu fidelitate, construcția dvs. capătă deja conturul de…grătar. Cu placa turnată și compartimentarea realizată, nu vă rămâne decât să decofrați. Deși sunteți nerăbdători să vedeți rezultatul muncii în forma finală, acum este momentul să lăsați timpul să își facă treaba și să nu faceți altceva decât să așteptați ca placa de beton să se întărească. Dacă în timpul verii, perioada de așteptare e mai scurtă datorită căldurii, în celelalte luni ale anului, perioada de așteptare se poate prelungi. Indiferent de timpul de așteptare de care e nevoie, pentru ca munca și investiția de până acum să nu fie în zadar, trebuie să acționați la timp, înțelegând faptul că o placă cu armură are nevoie de timp să se întărească. 

ZIDIREA GRĂTARULUI

Înainte de a continua proiectul, vă opriți din construit și instalați grătarul din metal pregătit în prealabil. Grătarul propriu-zis poate fi făcut din țevi pătrate între care se pot pune electrozi mai groși, care au fost bine curățați înainte. După ce aveți dimensiunile reale ale grătarului, începeți construcția din caramidă unde va fi pus grătarul din țevi. Deoarece pe focar, focul va arde direct, trebuie să puneți aici cărămidă refractară cu o lățime de 3 cm. Este foarte important acest aspect, deoarece betonul simplu crapă la temperaturi înalte și nu vreți să aveți parte de surprize neplăcute. 

CUPTORUL

Bucătarul grătarului se va afuma întotdeauna, mai mult sau mai puțin. Face parte din farmecul grătarului. Iar pentru ca această „afumare” să fie cât mai redusă, trebuie să aveți mare grijă la construirea cuptorului care trebuie să asigure tirajul și să tragă fumul în sus.

În ceea ce ține de aspectul din față al grătarului, puteți alege forma dorită: semicerc, pătrat, dreptunghi etc. se continuă în felul acesta construirea cu cărămizi, iar în final puteți opta pentru montarea unor elemente de horn care se găsesc în comerț.  

FINISAJUL

După ce ați dat forma dorită și după ce ați ridicat hornul, treceți la șlefuirea cărămizii. Deoarece am stabilit încă de la început că ați ales să faceți un alt grătar și din motive estetice, va trebui să puneți preț și pe partea de finisaj, și nu doar pe utilitatea micii construcții. Dacă până la acest punct ați putut urmări pașii preciși ai unui proiect, când vorbim de design, fiecare își poate pune amprenta, motiv pentru care se spune că… „frumusețea este în ochii privitorului”. Astfel, veți face astfel încât rezultatul proiectului dumneavoastră nu doar să se potrivească decorului, dar și să vă strângeți cu mult drag în jurul lui. De asemenea, puteți să adăugați anexe, în funcție de preferințe: un plat mai mare de lucru, spațiu pentru chiuvetă etc. 

Opțiuni pentru finisaj

·         Betonul de la bază și temelia pot fi îmbrăcate în piatră și date apoi cu lac de piatră.

·         Cărămida, după ce a fost șlefuită cu migală, poate fi dată cu același lac de piatră.

·         Rosturile dintre cărămizi pot fi date cu vopsea lavabilă de exterior pentru realizarea unui constrast de efect.

Platul de lucru, din motive igienice și de design, va fi placat în gresie sau faianță. Grătarul va fi mult mai estetic dacă îl îmbrăcați pe lateral cu piatră sau marmură, în funcție de preferințe.

Aspectul curții/grădinii dvs. va fi mult îmbunătățit în funcție de reușita proiectului pus în practică. Dacă sunteți adepții unui ambient rustic, puteți opta pentru piatră sau cărămidă pentru exterior. Dacă, pe de altă parte, alegeți un stil modern, care să vă și caracterizeze, marmura poate fi o alegere perfectă. Prin mici accesorii care să se potrivească mediului, puteți transforma grădina/curtea într-o oază de liniște unde să vă petreceți cu plăcere timpul.

Decizia luată, proiectul realizat… Nu rămâne decât să vă dorim…Poftă bună la grătar!

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *