DESPRE GRĂTARE

Grătarele pentru prepararea alimentelor reprezintă  una dintre cele mai apreciate metode folosite în gastronomia noastră. Varietatea de modele existentă pe piaţa de specialitate vine în întâmpinarea tuturor dorinţelor cumpărătorilor, oricât ar fi  acestea de exigente.

Carnea este unul dintre ingredientele bucătăriei destul de pretenţioase atunci când vrem să servim o friptură bună şi suculentă,  beneficiind în acelasi timp şi  de nutrienţii  pe care are capacitatea de a ni le furniza.

Atunci când este vorba despre grătare, paleta de modele şi modalităţi de folosire  este foarte mare. Iniţial,  grătarul a fost destinat frigerii cărnii.

Carnea are în structură fibre musculare bogate în proteine, legate între ele prin straturi de grăsime şi colagen. Aceste fibre de colagen cedează odată ce bucata de carne a ajuns la 50 grade Celsius. Ulterior, încep să se rupă şi celulele, eliminându-se sucurile din carne. Acesta este momentul care hotărăşte că friptura nu va fi deloc gustoasă, mare parte din suc pierzându-se şi carnea devenind uscată şi tare.  Astfel pasul între o friptură suculentă şi una uscată este foarte mic, iar prepararea pe grătar facilitează acest tip de preparare, rapid şi gustos, ajutându-ne să  folosim timpul necesar de frigere.

Prepararea cărnii prin frigere este una dintre primele metode folosite pentru asigurarea hranei. Fie direct pe flacăra focului, fie mijlocit prin bucăţi de piatră sau metal, omul a descoperit de timpuriu acest procedeu de a-şi pregăti mâncarea într-un mod rapid şi  sigur pentru sănătate.

Evoluţia îşi spune cuvântul pe toate palierele şi odată cu trecerea timpului s-a ajuns la prepararea cărnii  pe cele mai variate şi performante grătare, dotate cu accesorii care ne fac munca mult mai uşoară şi mai eficientă. Pe lângă prepararea cărnii, grătarul reprezintă o variantă foarte bună şi pentru pregătirea unor garnituri delicioase din legume. Astfel, grătarul devine din ce în ce mai util pentru prepararea unei mese complete, rapide şi delicioase.

Pentru amatorii de grătare, acestea se împart în multe categorii, asigurând  posibilitatea de a prepara „un grătar” în orice condiţii şi în orice spaţiu.

Astfel, despre grătare se împart în două mari categorii: grătare de exterior şi grătare de interior. Grătarul de interior vine în ajutorul celor care nu au întotdeauna posibilitatea de a prepara un grătar în aer liber.

Despre grătare de exterior se ştie că  sunt destinate folosirii în spaţii deschise, precum terasele şi curţile. Modelele de grătare de exterior sunt extrem de variate şi destinate oricăror dimensiuni de spaţiu. Pot fi achiziţionate asamblate sau pot fi montate, respectiv construite pe locul unde urmează a fi folosite în mod normal.

Grătarele de exterior construite pe un loc fix reprezintă o piesă de rezistenţă în imaginea de ansamblu a unei grădini. Grătarul din curte poate lua diverse forme şi poate oferi un adevărat spectacol vizual. Grătarele placate cu piatră naturală sunt una dintre variantele cel mai des alese.  Există şi modele de grătare de exterior fabricate din cărămidă, sau doar îmbrăcate la exterior cu plăci de cărămidă sau alt tip de plăci termorezistente.  Acestea impun montarea pe un plan stabil, rezistent  şi fix , la o distanţă sigură faţă de orice posibilă sursă inflamabilă. În cazul în care nu este folosită cărămida, baza grătarului este realizată din beton armat. Instrucţiunile de montare se vor respecta, doar astfel produsul putând fi folosit pentru destinaţia sa iniţială.

După montarea suportului solid se vor amplasa părţile adiţionale, cel mai important fiind grătarul pe care se va prepara mâncarea.

Fabricile producătoare vin cu variante din ce în ce mai performante. Cele mai indicate grătare sunt cele din oţel inoxidabil sau fontă, în dezavantajul aluminiului care se încinge foarte repede şi arde alimentele. Un grătar din fontă sau din oţel inoxidabil va avea un grad de încingere moderat, va prepara frumos alimentele şi va fi uşor de curăţat.

Despre grătare se poate spune că extrem de importante sunt şi celelalte accesorii necesare preparării alimentelor. Accesoriile vor uşura munca bucătarului, dar vor asigura şi o frigere corectă şi curată, rezultatul fiind delicios şi cu un aspect special.

Pentru  a se asigura un strat reflector de căldură, grătarul ar trebui să aibă un capac. Acesta dă posibilitatea de a fi închis sau deschis, în funţie de etapa din procesul de frigere, rezultatul fiind o friptură delicioasă, dar şi consum de energie redus.

Un grătar bun va fi dotat şi cu suprafeţe de gătit, destinate pregătirii ingredientelor, cu sertare de depozitare şi suporturi laterale.

Un alt acesoriu este tava de scurgere, necesară adunării surplusului de grăsime care se scurge în timpul frigerii.

Despre grătare masive şi fixe funcţionează de obicei pe lemn sau cărbune, fiind varianta originală a unui grătar.

Însă despre grătarele de exterior se poate opta şi pentru un model portabil, electric sau pe gaz.  În alegerea acestora sunt importante multe aspecte, cum ar fi existenţa  termostatului, termometrului, modului de aprindre şi al arzătoarelor. Toate acestea permit reglaje şi modificări în funcţie de puterea pe care vrem să o aibă grătarul şi de cantitatea de mâncare ce urmează a fi preparată.  Aceste tipuri de grătare  sunt practice deoarece pot fi montate oriunde, pot fi adăpostite uşor de ploaie sau zăpadă, iar modele micuţe sunt utile şi în călătorii. Grătarele electrice prezintă avantajele de a nu produce fum şi de a se încălzi foarte repede. Sunt modele portabile, uşor de amplasat, singura condiţie fiind sursa de energie.

Grătarele pe gaz sunt practice, deoarece se pornesc foarte repede, se poate regla intensitatea flăcării, se curăţă uşor şi nu fac fum. Un dezavantaj ar fi sursa de gaz care reprezintă un pericol, gazul fiind  foarte inflamabil, fapt ce impune o grijă suplimenatră în folosirea şi depozitarea acestuia.

Şi pentru grătarele portabile este extrem de important materialul din care sunt fabricate. Cu cât modelul este mai solid, cu atât va avea o viaţă mai lungă. Oţelul inoxidabil şi fonta sunt în topul celor mai bune materiale, ajutând la prepararea alimentelor în mod corect şi asigurând o întreţinere uşoară.

Tot despre grătare vorbim şi atunci când ne referim la  modelele  de interior. Acestea pot fi folosite  în bucătărie sau în orice încăpere acoperită. Şi pe acest palier gama de produse este foarte variată, întâmpinând dorinţele tuturor, raportate la  design şi funcţionalitate. Grătarele de interior pot fi fabricate din oţel inoxidabil, fontă sau din straturi dublu teflonate Un salt impresionant l-au înregistrat grătarele din ceramică, permiţând o gătire curată, fără lipire şi deteriorare a produselor.

Grătarele de interior pot fi simple, cu capac sau cu recipiente pentru apă. În funcţie de sursa de alimentare, grătarele de interior se împart în două categorii. Cele destinate folosirii  pe aragaz,  se pun direct pe flacără, iar  cele electrice  funcţioneză pe sursă de curent, fiind sufiecientă o priză corespunzătoare.  Ambele variante sunt extrem de practice, cel electric permiţând o mai mare libertate de mişcare, nefiind condiţionat de poziţia fixă a aragazului.

Grătarele electrice pot fi simple, constând într-o placă metalică încadrată într-un cadru din diverse materiale rezistente. Sunt modele deschise şi modele cu capac. Un capac din sticlă permite o urmărire mai uşoară a procesului de gătire. Grătarele electrice metalice sunt realizate în special din oţel inoxidabil sau din ceramică.

Modelele de grătare metalice de interior ar trebui să reprezinte cea mai rapidă modalitate de gătire şi să asigure anumite condiţii. Să fie nonaderente, rezistente la zgârieturi, să se încingă rapid, să răspundă la schimbare de temperatură care se exercită asupra lor, să nu scoată fum şi să fie uşor de curăţat.

Fie că este de exterior sau de interior, despre un grătar trebuie specificat că trebuie să asigure un proces de gătire rapid şi uşor. Un grătar de calitate  trebuie să fie fabricat din materiale rezistente, non toxice şi să permită o manevrare uşoară.

Manevrat corespunzător şi respectându-se instrucţiunile de folosire şi întreţinere, orice model de grătar  va satisface toate cerinţele şi pretenţiile cumpărătorului.

Piaţa de specialitate vine în întâmpinarea clienţilor cu cele mai variate modele de grătare, peţurile variind în funcţie de caracteristici suplimentare, accesorizare şi de materialele din care sunt fabricate. Astfel, pot fi achiziţionate grătare de interior care funcţionează pe sursă de gaz sau conectate la curent electric. Sunt modele extrem de utile şi rapide, folosite cu mare succes în bucătăriile românilor. Pentru curte sau terasă, se poate alege un model de grătar fix, din cărămidă, beton sau piatră naturală, în cele mai diverse forme şi dotate cu accesorii multiple. La fel de bine se poate opta pentru un grătar metalic portabil, pe lemn, cărbune sau gaz, util şi foarte uşor de manevrat. Indiferent de modelul ales, amatorii de carne şi legume preparate pe grătar vor fi mulţumiţi de achiziţia făcută.

Seminee de gradina

Șeminee de grădină

Pe măsură ce zilele devin mai scurte, iar toamna se transformă în iarnă, mulți se gândesc cum ar putea să se bucure în continuare de spațiile exterioare și de frumusețea grădinilor. Șemineele de grădină creează prilejul perfect pentru a vă întâlni cu prietenii într-o după-amiază însorită sau pentru a vă […] mai mult »

Retete pentru gratar

Rețete pentru grătar

Nimeni nu poate refuza invitația la o întâlnire distractivă în miezul verii, mai ales atunci grătarul este personajul principal. Rețetele de grătar sunt multe și variate, însă este foarte important să țineți cont de gusturile tuturor și să creați un echilibru între cantitatea de carne și legume. Puteți prepara burgeri […] mai mult »

Disc pentru gratar

Disc pentru grătar

Cu toate că sunt din ce în ce mai multe modele de grătare, fiecare cu avantaje și caracteristici cât mai impresionante, discul pentru grătar se dovedește  întotdeauna a fi foarte util și practic. Discul pentru grătar ușurează gătitul în aer liber, dar mai important decât orice, mâncarea preparată pe disc […] mai mult »

Cuptoare de gradina

Cuptoare de grădină

Frumoase și funcționale, cuptoarele de grădină pot fi punctul central de atracție din amenajarea spațiului exterior. Un cuptor rezistent și practic cu atât mai necesar este într-o bucătărie de vară. Perfecte pentru distracții în aer liber, dar și pentru evenimente speciale, cuptoarele de grădină vă permit să preparați mâncăruri cu […] mai mult »