Ce trebuie să faceți înainte să montați un aparat de aer condiționat?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Aerul condiționat reprezintă o investiție serioasă, și vorbim acum despre o investiție nu doar de bani, ci și de timp. Sunt câteva etape pe care trebuie să le parcurgeți înainte să instalați un aparat de aer condiționat. Întâi de toate, este bine să știți că unele sisteme AC sunt mai simplu de montat, în timp ce altele prezintă câteva complicații. Ideal ar fi să apelați la persoane specializate în montaj aer condiționat, pentru că oricum sunt suficiente lucruri pe care trebuie să le faceți înainte instalării. Va trebui, în primul rând, să cercetați sistemele de aer condiționat disponibile, să luați cea mai potrivită decizie pentru ca întreaga familie să beneficieze de confort și să pregătiți încăperea sau întreaga locuința pentru instalarea aparatului de aer condiționat. Există multe tipuri și modele de sisteme de încălzire și răcire pe piață, dar dacă știți care sunt zonele de intrare și ieșire ale încăperii și care este dimensiunea camerei unde va fi montat aparatul, veți putea determina mai rapid ce sistem reprezintă cea mai bună soluție pentru nevoile dumneavoastră de încălzire și răcire.

Ce trebuie să luați în considerare înainte de instalarea aparatului de aer condiționat?

Înainte să instalați sistemul de aer condiționat, trebuie să țineți cont de mai mulți factori. Gândiți-vă, de exemplu, la ce tip de casă aveți. Dacă locuiți într-un apartament cu un balcon mic sau împărțiți pereți cu alte apartamente, acest lucru poate dicta locul unde puteți monta sistemul AC. Chiar dacă doriți să instalați sistemul la doar câțiva metri de ferestrele sau ușile vecinului dumneavoastră, tot ar trebui să verificați dacă sistemul de aer condiționat este suficient de sigur și silențios atât pentru dumneavoastră, cât și pentru vecini.

Pe de altă parte, dacă locuiți la casă, trebuie să știți că instalarea aparatului de aer condiționat nu trebuie să reducă nivelul de rezistență la foc al oricărui perete sau să afecteze integritatea structurală a locuinței. Există mulți alți factori care pot afecta instalarea sistemului de aer condiționat și care pot impune restricții privind locul și modul în care sistemul de climatizare poate fi instalat. Tocmai din acest motiv și pentru a evita costuri inutile, este recomandat să apelați la un specialist în montaj aer condiționat care va evalua cu atenție proprietatea dumneavoastră și care vă va sfătui cu privire la cel mai bun loc pentru montarea aerului condiționat atât în interior, cât și în exterior.

Gândiți-vă apoi în ce camere sau spații doriți aer condiționat. Dacă, de exemplu, optați pentru un sistem de aer condiționat de tip split care răcește și încălzește doar una sau două camere din casa dumneavoastră, gândiți-vă în ce camere doriți să beneficiați de aer condiționat. Poate că doriți în dormitor pentru că nu suportați nopțile toride de vară sau în bucătărie pentru a putea găti chiar și în zilele cele mai călduroase. La fel de bine, poate doriți aer condiționat în biroul de acasă, unde lucrați în zilele reci de iarnă sau când și când, poate aveți nevoie să controlați aerul din camera copilului. Oriunde ați alege să instalați un sistem de aer condiționat, nu uitați că un proces adecvat de montaj aer condiționat va ajuta la asigurarea unei circulații mai uniforme a aerului. De asemenea, trebuie să vă gândiți dacă aspectul locuinței va rămâne același pe termen lung. Sigur nu doriți să împărțiți o cameră mai mare în două ca apoi să vă dați seama că cea de doua cameră nu mai beneficiază de aer condiționat. Dacă optați pentru un sistem integrat de climatizare cu aer comprimat, vă veți bucura de un confort discret cu aer condiționat în întreaga locuință, instalat astfel încât să nu știți măcar că este acolo.

În cele din urmă, trebuie să găsiți cel mai bun loc pentru montarea unității exterioare. În mod ideal, unitatea exterioară trebuie montată acolo unde există suficient spațiu liber pe ambele părți pentru a permite circulația aerului și accesul facil pentru întreținere. Dacă ați ales un sistem split sau un sistem multisplit, unitatea exterioară trebuie instalată pe o bază fermă, fie atașată de un perete, fie pe o placă de beton. Pentru o eficiență maximă, ar trebui să fie montată la aproximativ 15 metri de o priză interioară. O persoană specializată în montaj aer condiționat vă poate explica în detaliu modul în care locația unității exterioare va afecta eficiența, nivelurile de zgomot și performanța aparatului de aer condiționat.

Cum să alegeți modelul potrivit de aparat de aer condiționat?

În momentul de față, există numeroase tipuri de aparate de aer condiționat, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Important este că există un sistem de aer condiționat care vă poate îndeplini propriile cerințe și necesități.

Aparatul de aer condiționat split este unul dintre cele mai populare sisteme de aer condiționat. Se numește „split” deoarece folosește atât componente interioare, cât și componente exterioare. În interior se află dispozitivul de tratare a aerului, format din suflantă și bobina vaporizatorului, iar în exterior se află ceea ce majoritatea oamenilor cred că e „aer condiționat”, adică un dulap metalic în care se află bobina condensatorului și compresorul. Aceste dispozitive sunt conectate prin linii sau conectori de răcire.

Un alt tip de sistem de aer condiționat este pompa de căldură, care furnizează răcire în timpul verii și încălzire în timpul iernii. La fel ca aparatul de aer condiționat split, dispune de un dispozitiv de tratare a aerului montat în interior, în timp ce cabina pompei de căldură este situată în aer liber. Pompele de căldură sunt pe bază de aer sau geotermale. Pompele de căldură pe bază de aer extrag căldura sau eliberează căldură în aerul exterior, în funcție de necesitățile de încălzire sau de răcire. Pompele de căldură geotermale extrag căldura sau depozitează căldură în pământ pentru a furniza încălzire sau răcire.

Mai sunt și aparate de aer condiționat care combină aerul condiționat electric cu o pompă de căldură sau combină încălzirea cu echipamente de răcire. Aceste unități sunt amplasate adesea pe acoperiș sau chiar în afara casei sau a clădirii. Aceste sisteme AC sunt deseori alese pentru aplicații comerciale datorită flexibilității instalării și amprentei mici.

Aparatele de aer condiționat fără duct reprezintă o alegere excelentă pentru răcirea unei case sau a unei clădiri fără conducte. Celelalte sisteme de AC au nevoie de conducte pentru a distribui aer rece, însă acest tip de aparat de aer condiționat nu implică duct. Sistemele fără duct sunt formate dintr-o unitate de aer condiționat sau o pompă de căldură instalate în aer liber, conectate la aparatul de tratare a aerului amplasat în una sau mai multe încăperi din casă sau clădire. Un astfel de sistem de aer condiționat oferă un control mai mare asupra consumului de energie și a temperaturii.

Mai există, desigur, și sistem de aer condiționat central, așa-numita centrală de aer condiționat pentru case sau clădiri. Sunt mari diferențe între aceste centrale de aer condiționat și sistemele de aer condiționat split. În principal, marea diferență constă în capacitatea lor de răcire. În timp ce aerul condiționat split poate răci individual numai cele mai utilizate încăperi dintr-o casă sau clădire, centrala de aer condiționat poate răci o întreagă casă la aceeași temperatură.

Este clar că acest sistem utilizează adesea mai multă energie, deoarece unitatea trebuie să supracompenseze pentru unele camere care tind să fie mai calde decât altele, cum ar fi camerele care primesc mai multă lumină directă de la soare. Asta s-ar traduce, desigur, și prin costuri mai ridicate. Răcirea unei case întregi este extrem de costisitoare în comparație cu răcirea unei singure camere. Acesta este motivul pentru care foarte mulți oameni se bazează și pe eficacitatea aerului condiționat portabil sau pe aeroterme, care pot controla excelent temperatura în camera unde sunt amplasate.

Procesul de montaj aer condiționat este un alt factor important, atât în termeni financiari, cât și în termeni tehnici. Sistemul de aer condiționat central necesită utilizarea unui sistem de tubulatură complet și eficient. Instalarea conductelor poate fi extrem de costisitoare, deoarece acestea vor trece prin întreaga casă sau clădire. Pe de altă parte, sistemul de aer condiționat split sau aerul condiționat portabil utilizează o formă limitată de conducte, iar instalarea constă în formarea unui orificiu în perete pentru conectarea tubulaturii de răcire. De asemenea, acest tub reduce foarte mult scurgerile de aer rece, rezultatul fiind o eficiență energetică mai mare și costuri financiare reduse.

În funcție de aparatul de aer condiționat central, trebuie luați în considerare și alți factori, precum sisteme noi de duct. Dacă o locuință sau o clădire nu dispune de lucrări de canale existente, puteți alege un aparat de aer condiționat fără duct. Totuși, dacă preferați un alt tip de sistem AC, atunci procesul de montaj aer condiționat va include și realizarea unui sistem de canale, care vine cu câteva considerente de spațiu și costuri suplimentare.

De asemenea, pot fi necesare anumite reparații ale sistemului de conducte. De exemplu, dacă o locuință sau o clădire dispune de un sistem de conducte și doriți să instalați un aparat de aer condiționat central, conductele existente pot necesita reparații sau modificări pentru a susține noul sistem. Pierderile de aer pot reduce eficiența instalației de climatizare cu până la 30%, ceea ce duce la pierderea de energie și la scăderea temperaturii. Sistemul existent de conducte poate necesita etanșarea conductelor pentru a susține noul aparat de aer condiționat. Este posibil să aveți nevoie de conducte suplimentare pentru sistemul de conducte deja existent pentru a facilita instalarea noului sistem de aer condiționat.

Un alt aspect care are legătură directă cu procesul de montaj aer condiționat este calitatea aerului interior. Unele aparate de climatizare oferă un anumit nivel de dezumidificare, dar este posibil să nu fie suficient pentru climatul sau pentru mediul interior. Instalarea unui dezumidificator, pe lângă aparatul de aer condiționat, poate fi cea mai bună opțiune pentru tratarea calității aerului din interior într-o locuință sau clădire. De asemenea, dacă contaminarea interioară este o problemă cu care vă confruntați, un purificator de aer pentru întreaga casă poate fi o opțiune adițională excelentă atunci când instalați un sistem de climatizare.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *