Fasole cu Ciolan Afumat – Deliciu Culinare și Tradiții Românești

Bucătăria românească este cunoscută pentru o varietate de preparate savuroase și pline de arome autentice. Unul dintre aceste feluri de mâncare care încântă simțurile și pofta de mâncare este „Fasole cu Ciolan Afumat”. Acest preparat …

Fasole cu Ciolan Afumat - Deliciu Culinare și Tradiții Românești

Bucătăria românească este cunoscută pentru o varietate de preparate savuroase și pline de arome autentice. Unul dintre aceste feluri de mâncare care încântă simțurile și pofta de mâncare este „Fasole cu Ciolan Afumat”. Acest preparat tradițional este iubit de multă lume și reprezintă o adevărată explozie de gusturi specifice bucătăriei românești.

Cu bucurie vă prezentăm materialul care a fost creat în alianță cu torturi-de-vis.ro

Ce este Fasole cu Ciolan Afumat?

Fasolea cu ciolan afumat este o mâncare tradițională românească, bogată în proteine și arome. Ingredientele de bază includ fasolea uscată, ciolanul afumat, ceapa, morcovul, usturoiul, roșia și diverse condimente. Este o rețetă veche de sute de ani și face parte din patrimoniul culinar al României.

Cum se Prepară Fasole cu Ciolan Afumat?

Prepararea fasolei cu ciolan afumat necesită puțină pregătire prealabilă, dar rezultatul final merită efortul. Iată o rețetă clasică pentru a vă bucura de acest deliciu culinar românesc:

Ingrediente:

 • 500g fasole uscată (albă sau roșie)
 • 500g ciolan afumat
 • 2 cepe mari, tocate mărunt
 • 2 morcovi, tăiați cubulețe
 • 3 căței de usturoi, zdrobiți
 • 1 roșie mare, tocată mărunt
 • 2 linguri de pastă de tomate
 • 1 legătură de mărar proaspăt, tocat
 • 1 foi de dafin
 • Piper negru măcinat și sare după gust
 • Apă pentru fierbere
Vezi și:  Păstrăv Afumat: Un Deliciu Culinar ce Îmbină Gustul și Aroma

Instrucțiuni:

 1. Spălați fasolea și puneți-o la înmuiat în apă rece peste noapte.
 2. În ziua următoare, aruncați apa de înmuiat și clătiți bine fasolea.
 3. Într-o oală mare, puneți ciolanul afumat și acoperiți-l cu apă. Lăsați să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ o oră sau până când ciolanul este gata. Schimbați apa de câteva ori pe parcursul fierberii pentru a înlătura excesul de sare.
 4. Adăugați fasolea scursă la ciolanul fiert și acoperiți cu apă suficientă.
 5. Adăugați ceapa, morcovul, usturoiul și foaia de dafin în oală.
 6. Fierbeți fasolea la foc mic până când aceasta devine moale și se potrivește cu gustul dumneavoastră.
 7. Adăugați roșia tocată și pasta de tomate și mai fierbeți încă 15-20 de minute.
 8. Condimentați cu sare și piper după gust și adăugați mărarul proaspăt tocat înainte de a servi.

Tradiții și Obiceiuri

Fasolea cu ciolan afumat este adesea asociată cu sărbătorile românești și momentele festive. De exemplu, în perioada Postului Paștelui, această mâncare devine un preparat de bază pentru cei care țin post. Totodată, la Crăciun și Anul Nou, fasolea cu ciolan afumat este des întâlnită pe mesele românilor ca parte a bucatei tradiționale.

De ce Fasole cu Ciolan Afumat este Atât de Iubită?

Motivul pentru care fasolea cu ciolan afumat este atât de iubită este datorat gustului său inconfundabil și a aromei intense pe care o emană. În plus, acest fel de mâncare are o valoare nutritivă ridicată, fiind o sursă excelentă de proteine vegetale, fibre și vitamine. Adesea, preparată în cantități generoase, poate fi savurată alături de familie și prieteni, consolidând legăturile și creând momente de bucurie și căldură în jurul mesei.

Vezi și:  Pui Afumat: Deliciu Tradițional cu Aromă de Fum

FAQs

Care este originea fasolei cu ciolan afumat?

Originea fasolei cu ciolan afumat este strâns legată de tradițiile și cultura bucătăriei românești. Mâncarea a evoluat de-a lungul timpului și a fost influențată de resursele locale și obiceiurile populare, devenind un pilon al bucătăriei românești.

Pot folosi alte tipuri de fasole în loc de cea albă sau roșie?

Absolut! Puteți experimenta cu diverse soiuri de fasole, precum fasolea neagră sau fasolea pintară, pentru a adăuga varietate și noi arome preparatului.

Cum pot păstra fasolea cu ciolan afumat pentru mai mult timp?

Pentru a păstra fasolea cu ciolan afumat proaspătă pentru mai mult timp, asigurați-vă că o depozitați într-un recipient sigilat și păstrați-o în frigider. Încălziți-o bine înainte de a o servi din nou.

Pot adăuga alte legume în rețeta de fasole cu ciolan afumat?

Desigur! Fasolea cu ciolan afumat poate fi personalizată după preferințe. Puteți adăuga alte legume precum ardei gras, țelină sau cartofi pentru a aduce o notă suplimentară de savoare și textură.

Vezi și:

Lasă un comentariu