MODELE DE GRATARE

Filmele americane mereu promovau serile în familie sau cu prietenii sau diverse petreceri în cartier în care piesa principală de rezistență era grătarul de grădină. De câte ori nu a privit aceste scene și ți-ai dorit să ai și tu un grătar în curtea casei tale, în jurul căruia să îți poți strânge apropriații?

modele-de-gratareAcest trend a trecut Oceanul și a ajuns mai întâi în Europa și apoi, în România. Din ce în ce mai mulți români apelează la grătarele de grădină. Pentru unii, un grătar de grădină poate fi un motiv de laudă, un simbol al bună stării, pentru alții însă, grătarul rămâne un motiv pentru a-ți aduna aproape oamenii dragi, într-o seară călduroasă de vară.

Top 5 motive pentru care ar trebui să ai un grătar de grădină

Te bucuri de aerul curat și de natură - Un grătar de grădină îți oferă șansa să petreci mai mult timp afară, inspirând aerul curat. Nu mai e un secret faptul că românii sunt foarte comozi și preferă oricând canapeaua și televizorul în locul unei plimbări în natură. Ei bine, acest lucru se poate schimba cu un grătar de grădină. Mai mult decât atât, te asigurăm că abia vei aștepta weekendul ca să ieși în grădină, să pregătești masa pentru familia sau prietenii tăi. Dacă ai amenajat lângă grătar și un foișor sau o zonă de relaxare și de servit masa, atunci ia-ți adio de la serile de vară petrecute în fața televizorului.

2. Mănânci mult mai sănătos - Trăim în vremuri caracterizate de tot felul de boli și afecțiuni care au la bază un stil de viață nesănătos, care cuprinde atât alimentația haotică și complet lipsită de nutrienții necesari, cât și lipsa de mișcare. Mâncarea preparată cu ajutorul unui grătar de grădină elimină una dintre probleme, oferindu-ți o alimentație sănătoasă. Desigur, nu e recomandat să alegi carnea bogată în grăsimi deoarece gătirea alimentelor pe grătar, la foc puternic poate produce o reacție chimică între grăsimea și proteinele conținute în carne și determină formarea de toxine care îți pot afecta organismul. Însă, ideea generală este că mâncarea preparată pe grătar este mult mai sănătoasă ca cea preparată în mult ulei, spre exemplu. În plus, nimic nu se compară cu gustul divin al alimentelor preparate pe grătar!

3. Scapi de haosul din bucătărie - Dacă te numeri printre persoanele care atunci când gătesc produc un mare haos în bucătărie, atunci ar trebui să știi că un grătar de grădină te scapă de această problemă. Poți evita cu succes fumul din bucătărie, teancul de vase nespălate și instrumentele de gătit împrăștiate peste tot. Mai mult decât atât, poți amenaja în zona grătarului o mini-bucătărie de vară, cu un blat de lucru și o chiuvetă, pentru a te ajuta mult mai bine în procesul de gătire.

4. Ai un loc de socializare - Un grătar de grădină înseamnă mult mai mult decât un loc unde prepari alimentele. El se poate transforma într-un adevărat loc de socializare dacă știi să îl pui în valoare. De aceea, recomandarea este să nu ascunzi grătarul într-un colț al grădinei, ci să îl pui în valoare amenajând un întreg spațiu de relaxare, cu canapele, scaune, chiar și hamace. Va deveni locul în care îți poți încărca bateriile sau locul unde poți petrece timpul alături de familie, prieteni sau vecini.

5. Investești banii în ceva folositor - De câte ori nu ai dat banii pe obiecte de mobilier sau de decor care îți sunt complet nefolositoare? Un grătar de grădină nu va fi niciodată o investiție ratată, pentru că pe lângă aspect, el îți oferă și funcționalitate. Așa că, indiferent de cât consideri că va fi bugetul tău pentru un grătar de grădină, este important să știi că investiția ta va fi recuperată de-a lungul timpului 100%, și nu financiar, ci din punct de vedere al unui stil de viață mai sănătos și a unei vieți sociale mai active.

Modele de grătare de grădină

Dacă te-ai hotărât să îți cumperi un grătar de grădină, atunci cu siguranță deja ai început să te informezi, să vezi poze cu diferite modele de grătare, să vezi care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia, astfel încât să poți lua decizia cea mai bună. Dacă încă nu ai făcut asta, te invităm să parcurgi cu mare atenție informațiile de mai jos, pentru a te pune la curent cu fiecare model de grătar.

Grătarul de grădină zidit, din cărămidă

Probabil cel mai popular și des întâlnit model de grătar de grădină este cel zidit, realizat din cărămidă. Și înțelegem de ce. Acest grătar de grădină poate fi o adevărată operă de artă dacă i se acordă atenția necesară. Acest model de grătar poate fi atât cumpărat din magazinele specializate, cât și construit în regie proprie, dacă te pricepi sau dacă ai vreo cunoștință care se pricepe la zidirea grătarelor exterioare. Dacă vrei să îți construiești propriul grătar de grădină, atunci ar fi indicat să cauți poze, să vezi diverse modele, pentru a-ți face o idee despre cum vrei să arate grătarul tău.

Dacă optezi pentru varianta în care cumperi grătarul, atunci trebuie să știi că acesta se găsește pe piață în diferite modele, culori sau dimensiuni, astfel încât să poată satisface cerințele oricărui consumator. În plus, prețul unui grătar de grădină din cărămidă simplu, fără alte funcționalități, poate fi mult mai mic decât prețul unui grătar de grădină pe gaz. De asemenea, combustibilul pe care îl folosești în cazul acestui grătar este destul de ieftin și la îndemâna tuturor.

Un alt avantaj important, în comparație cu alte modele de grătare de grădină este suprafața mare de preparare a alimentelor. Practic, îți poți alege grătarul de grădină în funcție de suprafața de gătire. Dacă ai o familier numeroasă, ar fi bine să optezi pentru unul cu o suprafață cât mai mare, pentru a nu fi nevoit să gătești în mai multe ture. De asemenea, gustul preparatelor pregătite pe focul de lemne sau de cărbuni nu se compară cu nimic.

Un ultim avantaj important care ar putea cântări în decizia ta, este faptul că acest model de grătar nu necesită o întreținere specială și are o durată de viață foarte mare, de câțiva zeci de ani, în funcție de calitatea lui sau de cât de bine a fost executat.

Totuși, există nutriționiști care consideră că alimentele preparate cu ajutorul unui grătar de grădină pe lemne sunt nesănătoase din cauza toxinelor rezultate în urma arderii grăsimii din carne cu combustibilul solid. Însă, această problemă poate fi rezolvată ușor, preparând pe grătar doar carne fără grăsime. Un alt dezavantaj al acestui model este faptul că aprinderea și menținerea unei temperaturi constante în timpul preparării alimentelor poate fi o provocare.

Grătarul electric

Acest model de grătar este relativ nou apărut pe piață și este extrem de ușor de folosit. Grătarele electrice nu utilizează un sistem de flacără deschisă, prin urmare nu are nevoie decât de o conectare la priză (ia asta în considerare atunci când îți amenajezi spațiul de servit masa). Grătarul electric este potrivit pentru cazul în care nu dispui de un spațiu mare în grădină, acest model având dimensiuni reduse. Grătarul electric are destul de multe avantaje față de grătarul pe lemne, cel mai important fiind faptul că se aprinde ușor indiferent de condițiile meteo și că temperatura de gătire este constantă, datorită termostatului incorporat. Totodată, acest model de grătar de grădină se curăță foarte ușor și necesită o întreținere minimă.

Din categoria dezavantajelor menționăm consumul de energie electrică și implicit factura mare la energie, dar și suprafața mică pentru gătit, care te determină să petreci mai mult timp lângă grătar dacă ai în vizită mai mulți prieteni.

Dacă vrei să achiziționezi un astfel de grătar, o vizită într-un magazin specializat te va ajuta să iei decizia cea mai bună. O altă variantă ar fi navigarea pe site-urile care vând astfel de modele. În acest fel, poți petrece mai mult timp pentru a studia diferite modele, informații sau poze cu grătarul.

Grătarul pe gaz

Ultimul model de grătar, în funcție de combustibilul folosit, este grătarul pe gaz care se bucură de obicei de un design modern și compact. Acest model are în principiu aceleași avantaje ca și grătarul electric. Mai exact, se aprinde la fel de ușor, indiferent de vremea de afară iar temperatura poate fi menținută la același nivel datorită termostatului incorporat, iar întreținerea și curățarea se face destul de ușor. Un avantaj important al acestui model față de celelalte modele este că el poate fi folosit ca un adevărat aragaz și poate înlocui cu succes bucătăria. Astfel, poți prepara chiar și deserturi la acest grătar de grădină. Mai mult decât atât, dacă vei studia câteva poze cu diverse modele ale grătarului de grădină pe gaz, vei observa că majoritatea sunt dotate cu spațiu de depozitare pentru unelte și chiar blat de lucru. Totul pentru o manevrare cât mai ușoară.

Cel mai mare dezavantaj al acestui model de grătar este prețul, care este mult mai mare decât în cazul celorlalte grătare de grădină. Mai mult decât atât, ca și în cazul grătarului pe lemne, există nutriționiști care susțin că alimentele preparate pe grătarul cu gaz nu sunt chiar atât de sănătoase.

În concluzie, dacă vrei să îți achiziționezi un grătar de grădină, tot ce trebuie să faci este să începi căutarea prima dată pe internet, pentru a observa și a analiza diverse modele. Ulterior, poți merge în magazinele specializate pentru a cere câteva sfaturi suplimentare și pentru a-ți definitiva alegerea. Același lucru se întâmplă și în cazul în care vrei să îți construiești tu singur grătarul. Primul pas este să te informezi, să vorbești cu diverși specialiști și să găsești un prieten de nădejde care să te ajute cu ridicarea lui. În principiu, construirea unui grătar de grădină nu este o operațiune grea, dacă știi exact ce materiale îți trebuiesc și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi.

Grătare din piatră

Grătare din piatră

Grătarele din piatră sunt alegeri excelente pentru orice tip de grădină, indiferent de peisagistica aleasă. Construite din cărămidă convențională sau din beton de înaltă calitate, cele mai multe grătare din piatră dețin un aspect tradițional care se împletește uimitor cu frumusețea naturii. Unele persoane optează grătare din piatră comerciale, care […] mai mult »

Gratare zincate

Grătare zincate

De cum încep să crească temperaturile, deja ne și gândim la carne pregătită bine pe grătar și la distracții cu prietenii. Cu toate că sunt din ce în ce mai multe modele de grătar, fiecare cu avantajele și cu opțiunile sale, grătarele zincate vor fi întotdeauna apreciate. Practic, grătarul zincat […] mai mult »

Gratare rustice

Grătare rustice

Mai ales pe timp de vară, grătarul devine un eveniment social tradițional, când toți prietenii se adună în jurul focului, povestesc și pregătesc cea mai suculentă friptură, așa cum nu poate ieși la cuptorul din casă. Majoritatea persoanelor care dețin o casă, au în curte și un grătar. Mai ieftin […] mai mult »

Gratar mobil

Grătar mobil

Pe timp de vară, mai toate evenimentele în aer liber necesită un grătar eficient și practic. Grătarul mobil este potrivit atât pentru petrecerile organizate acasă, cât și pentru diferite afaceri, precum restaurante sau catering. Principalul avantaj al acestui model de grătar constă în ușurința de a fi transportat și deplasat […] mai mult »