Ce trebuie să știi la cumpărarea grătarelor pe gaz

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu mai e nevoie să intrăm în detalii referitor la motivele de a achiziționa un grătar: mâncare sănătoasă cu un gust delicios; timp petrecut afară cu familia și prietenii etc. Nu e de mirare că magazinele din România sunt pline de felurite modele de grătare, cu prețuri ce variază de la câteva sute la câteva zeci de mii de lei pentru modelele de vârf. Acestea adopta o serie întreagă de soluții constructive, tipuri de combustibil și materiale. Întrebarea ce rămâne de adresat este “eu ce grătar cumpăr”?

Gratar-pe-gazÎn materialul care urmează ne vom concentra pe grătarele cu gaz, avantajele și dezavantajele acestuia și ce trebuie avut în vedere la achiziție.

Gaz sau cărbune?

Deși conveniente, grătarele electrice nu conferă aceeași savoare mâncării ca cele pe bază de ardere de combustibil. De aceea, le vom elimină din start ca și competitor direct al grătarului pe gaz.

Dacă tot vorbim de savoarea mâncării, aici găsim și singurul inconvenient al grătarului pe gaz în fața celui pe cărbune. Ultimul oferă întotdeauna o coacere mai lentă, păstrând mai mult din sucurile naturale ale cărnii în urma gătirii. De asemenea, mirosul ușor de afumătură pe care unii îl apreciază este total absent în cazul grătarului pe gaz. Calitatea produsului final nu diferă însă suficient de tare pentru a deranja pe altcineva decât pe puriștii grătarului.

Grătarul pe gaz strălucește la capitolul conveniență. La grătarele pe cărbuni, jarul trebuie pregătit în prealabil, operație ce poate dura cea mai bună parte a unei ore, și necesită o atenție constantă din partea dvs. Cărbunii nu trebuie să fie nici prea încinși, pentru a nu arde mâncarea, și nici lăsați prea mult, până ce își pierd capacitatea calorică. Dacă folosim gaz, e suficient să dăm drumul la butelie și să reglăm intensitatea dintr-o întoarcere de buton. Cum nu avem de-a face cu un combustibil solid, grătarul pe gaz se va dovedi mult mai ușor de curățat. În funcție de model, puteți beneficia și de o flexibilitate superioară, printre accesoriile oferite se număra rotisorul și arzătorul suplimentar, care poate îndeplini efectiv sarcina unui aragaz în timp ce carnea se frige pe grătar.

Nu ar trebui trecut cu vederea nici prețul de utilizare. O butelie obișnuită cu metan, care costă cam 70 de lei poate să ne tina o vară întreagă, în timp ce o pungă de cărbune poate fi folosită doar o data sau de două ori. Dacă nu aveți acces decât la cărbune de la supermarket, gazul se va dovedi întotdeauna soluția mai ieftină.

gratare-electrice-2Arzătoarele
Pentru a regla și direcționa căldură în mod eficient, veți avea nevoie de un grătar cu cel puțin două arzătoare. Există mai multe metode experte de a frige mâncarea (nu vom intra aici in detalii), și un număr mai mare de arzătoare vă va permite să le puneți mai ușor în aplicare. Pentru frigerea lentă, puteți stabili o așa-numită zonă de căldură indirectă, adică să plasați mâncarea deasupra arzătorului stins, aceasta primind căldură numai de la arzătoarele de alături.

Arzătoarele pot fi distribuite pe rânduri sau pe coloane. Distribuția pe rânduri oferă un oarecare avantaj atunci când frigem mâncarea, iar arzătoarele pe coloane se descurcă mai bine sub rotisor.

Deși au mai multe arzătoare, unele modele mai noi de grătare cu infraroșii distribuie căldură prea uniform pentru a exploata avantajul oferit de acestea. Evitați grătarele care nu vă permit să obțineți temperaturi ne-uniforme pe suprafața lui.

Cel mai bun material de construcție pentru arzător este oțelul inoxidabil. Nu merită să vă îndreptați spre altceva.

Capacul

Este musai să achiziționați un model care să dispună de capac. Absența lui vă va limită puternic posibilitățile de gătire. Nu veți putea stabili o zonă de căldură indirectă, cum cea mai mare parte a energiei se va disipa în atmosferă și veți întâmpina probleme serioase la frigerea bucăților groase de carne, cum ar fi ceafa de porc, a costițelor, curcanului și puiului. Unele modele dispun de un capac în două straturi, care ajută la reținerea căldurii.

Singurul dezavantaj posibil al unui capac este timpul mai mare destinat curățării, insignifiant în comparație cu avantajele.

gratare-electrice-convectie-sau-infra-rosiiCovecție sau infra-roșii?

Convecția de căldură reprezintă practic sistemul tradițional de frigere. Căldura este transmisă direct de la arzătorul de dedesubt prin aer și prin metalul încins al grilei.

Sistemul cu infra-roșii folosește o placă din metal, sticlă sau ceramică pentru a absorbii un spectru mai larg din energia iradiată de flacără, pe care o transmite uniform mâncării. Sistemul este mai eficient decât convecția simplă, și poate genera temperaturi de până la 370 de grade celsius sub capac. Cum circulația aerului cald este redusă din cauza uniformității, friptură se va usca mai puțin. Datorită distanței mici dintre placă și grilă, vaporii formați de picăturile de grăsime scursă se vor absorbi înapoi în carne, care își va păstra astfel savoarea.

Grătarul pe infra-roșii este întotdeauna de preferat soluției clasice, cu excepția mențiunii făcute anterior.

Plăci pentru infra-roșii sunt disponibile în comerț și pot fi ușor adăugate grătarelor cu convecție simplă.

Suprafața de gătit

În ceea ce privește dimensiunile, orientați-vă în funcție de nevoile dvs. ținând seama că este întotdeauna mai bine să dispui de spațiu pe care nu îl folosești decât ca acesta să va lipsească atunci când situația o cere.

Între preparate trebuie lăsat întotdeauna cel puțin doi cm de spațiu liber, și aplicarea unei metode de gătit cu două zone de căldură – căldură indirectă și mai apoi căldură directă – vă va reduce la jumătate spațiul efectiv de lucru. Orientativ, un hamburger de 10 cm în diametru ar trebui să ocupe o suprafața de 130 cm pătrați pe grilă. O altă cifră vehiculată este aceea de 2000 de cm pătrați, necesarul minim al suprafeței de gătit pentru a deservi o familie de patru persoane.

Majoritatea modelelor de grătare pe gaz au două suprafețe de gătit: grila “de încălzit” plasată în general deasupra și grila principală. Uneori, distribuitorii combină suprafața celor două atunci când menționează caracteristicile aparatului. Asigurați-va că nu sunteți indus în eroare!

În ciuda numelui, “suprafața de încălzit” oferă o temperatură apropiată celei principale, însă friptură pregătită pe ea nu se bronzează la fel de bine. O mențiune ar mai fi că termometrul grătarului măsoară temperatura din zonă grilajului superior, drept urmare adăugați 20-30 de grade celsius la indicație pentru a află temperatură din jurul grilei principale.

Există trei tipuri de sisteme de aprindere:

Cel electronic folosește o baterie AA pentru a crea o scânteie electrică. Sistemul piezo-electric creează o scânteie electrică între două fire de cupru încărcate de la fricțiunea dintre un ciocănel și o bucată de cuarț. Dumneavoastră nu trebuie decât să rotiți un buton. Sistemul cu placă termică încinge aproape instantaneu o bucată de metal până la temperatura de aprindere a gazului. Acestea sunt extrem de fiabile și se întâlnesc mai mult la modelele costisitoare.

Materiale

Pentru a vă face o idee generală despre calitatea modelului avut în vedere este de multe ori suficient să îi estimați greutatea. Nu vă sfiiți să îl ridicați de la pământ în magazin. Cu cât grătarul este mai greu, cu atât mai bine, asta însemnând că producătorul a avut grijă să realizeze o structură solidă, fără să tăie colțuri sau să facă rabat de la material.

Trebuie evident să țineți cont și de greutatea specifică a metalului folosit când faceți o asemenea evaluare. Aluminiul este în general un material bun, ușor, rezistent la rugină, decolorare și stress structural. Singurul dezavantaj îl reprezintă costul ridicat. Dacă nu sunteți prea pretențioși, oțelul inoxidabil oferă un raport calitate-preț ideal. Este rezistent la rugină, zgârieturi și forțe mecanice, și cum am mai spus, este materialul cel mai bun pentru arzător. Dacă urmăriți să cumpărați o carcasă din oțel inoxidabil, asigurați-vă că producătorul nu a “strecurat” și piese din oțel standard pentru a reduce din costuri. Acestea ruginesc ușor dacă sunt supuse la intemperii. Grilele din oțel inoxidabil sunt destul de greu de curățat, în această privință oțelul emailat descurcându-se semnificativ mai bine. Dacă doriți ca mâncarea să capete dungile specifice este recomandat să folosiți o grilă din fontă, deoarece aceasta reține mai bine căldură, distribuind-o într-o măsură mai mare pe suprafața de contact.

Performanțe

Mai întotdeauna, producătorul va indică temperatura maximă și puterea de ardere în broșură. Puterea de ardere indică practic durata în care grătarul va ajunge la temperatura maximă și se exprimă în Kw. Cu cât valoarea ei este mai mare, cu atât grătarul se va încălzi mai repede. Nu vă lăsați totuși prea impresionați de cifre, deoarece o putere de ardere mare nu va sustrage decât 5-6 minute din timpul necesar gătirii. Tratați în mod similar și temperatură maximă, având în vedere că temperatura ideală de frigere este dictată de mâncarea gătita și nu depinde de modelul grătarului. Țineți totuși cont de posibilitățile de reglare a temperaturii, deoarece anumite alimente își pot pierde substanțial din valorile nutriționale dacă sunt gătite la temperaturi prea mari.

Accesorii

Chiturile de rotisor sunt întotdeauna recomandate, posibilitățile pe care le oferă justificând prețul suplimentar.

Arzătoarele suplimentare. Sunt bune pentru a ține sosurile și garniturile calde în timp ce pregătiți carnea.

Modele

Pentru a afla care sunt cele mai bune modele de grătar disponibile la ora actuală, fără să fim părtinitori vreunui producător sau lanț de magazine de pe piața românească, am consultat un test efectuat de americanii de la goodhousekeeping.com.

Ce ne-a plăcut:

modele-de-gratare-gaz

Picture 1 of 3

Wbeber Spirit Gass Grill. Cel mai bun grătar din test. Ușor de folosit și extrem de fiabil. Se încălzește uniform și este dotat standard cu multe accesorii: un arzător suplimentar, un indicator de volum al gazului și o tigaie de grăsime. Preț estimativ: 700$

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *