Construirea unui grătar din cărămidă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un grătar de cărămidă oferă o multitudine de beneficii curții și grădinii tale. Îți oferă un spațiu de gătit în aer liber, unde te poți aduna vară cu prietenii să savurezi gustoase preparate la grătar, îți permite să prepari legumele pentru ghiveci fără a mai murdării și afuma bucătăria, și nu în ultimul rând înfrumusețează curtea cu o atrăgătoare structură de cărămidă care va atrage atenția. Unde mai pui că mâncarea la grătar este considerată în general mai sănătoasă decât cea gătită cu ulei.

gratare-de-caramidaLa ora actuală, aveți destul de multe opțiuni pentru a face rost de un grătar de cărămidă. Dacă aveți destul de mult timp și îndemânare, îl puteți construi singuri, din materiale ce se găsesc la orice magazin de bricolaj. Dacă puneți mai mult preț pe conveniență și finanțele nu reprezintă o problemă, puteți achiziționa un grătar gata-făcut din comerț, pe care îl asamblați dvs. sau o echipă specializată. Marile lanțuri de bricolaj oferă o gamă variată de modele, cu prețuri ce variază între 600 și 1000 de lei, însă acest ghid se adresează celor care doresc să aibă un aport personal cât mai mare în ceea ce privește mobilierul de grădină.

Alegerea terenului și dimensiunile

În primul rând, trebuie să aveți grijă ca terenul ales să ofere un drenaj adecvat, altfel riscați să se formeze o baltă în jurul fundațiilor, care în cele mai multe cazuri se vor înfunda în sol câțiva centimetrii cu trecerea timpului. Încercați să găsiți un teren înalt sau cu o pantă ușoară, și să plasați întotdeauna placa de fundație ușor înălțată deasupra solului. Aveți întotdeauna în vedere accesibilitatea surselor de apă, distanța față de bucătărie etc. pentru a nu vă îngreuna inutil activitatea propriu zisă a gătitului. Suprafața structurii va fi întotdeauna dictată de dimensiunile plitei pe care ați achiziționat-o în prealabil. Preferabil, veți construi un spațiu pentru ustensile sau manipularea mâncării la stânga plitei, pentru a vă păstra partea dextra (presupunând că sunteți dreptaci) înspre secțiunea unde se frige mâncarea. Dimensiunile acesteia vor fi similare cu cele ale plitei. Un loc de stocare a combustibilului este de asemenea recomandabil.

gratar-de-caramida-1Ar trebui să luați aminte și la faptul că pereții albi ai casei ar putea să fie pătați de fumul scos de grătar, și să planificați în consecință.

Unelte

Aici veți avea nevoie cel puțin de o lopată, o mistrie, materiale pentru fabricarea cofrajelor din lemn, o roabă în care să preparați amestecul de mortar (dacă nu doriți să rămână urme prin curte), o nivelă cu bulă de aer sau un fir cu plumb și un echer de zidărie.

Fundația

Pentru a trasa fundația, vă coordonați după dimensiunile materialelor de construcție folosite, grosimea pereților de cărămidă (în general se folosesc unul sau două straturi de cărămidă) și dimensiunile plitei. Întotdeauna lăsați-vă spațiu de manevră câțiva centimetri și luați aminte că mortarul va adaugă și el 2 cm la grosimea finală a pereților de susținere. Începeți prin a excava 10-15 de cm din sol și aveți grijă ca suprafața în care veți turnă ciment să fie nivelata.

La fundație puteți folosi ciment pur pentru conveniență sau un amestec de pietriș peste care să turnați un strat de ciment fin pentru a oferii structurii un aspect neted. Nu este nicio problemă dacă adăugați și pietre de rău, pentru a mai reduce din costuri.

Cimentul are trebui să se usuce în 24-48 de ore, în funcție de vremea de afară, temperatură înaltă reducând substanțial timpul de uscare.

Adăugați cofrajele din lemn, care să vă permită o înălțime de aproximativ 20 de cm pentru fundație.

gratar-din-caramida-construirea-peretilorConstruirea pereților de susținere

Ca materiale, aveți de ales între plăci de beton, plăci din BCA și cărămidă, sau o combinație între ele. Plăcile din BCA reprezintă atât soluția de buget cât și de conveniență, cum sunt foarte ușor de tăiat la dimensiunile exacte și au o înălțime relativ mare, ceea ce vă va scuti să le distribuiți pe mai mult de 3 rânduri pe verticală. Neajunsurile sunt reprezentate de aspectul inestetic și rezistența slabă la forțe mecanice. Se ciobesc destul de ușor, și este recomandată asocierea lor cu cărămidă falsă la exterior. Plăcile de beton sunt ceva mai rezistente însă și aici, datorită aspectului inestetic este recomandat să plasați betonul în spatele unui strat de cărămizi compacte. Dintre materiale, cărămidă va ajunge să aibe cel mai ridicat preţ, în cazul în care folosiți ceva de bună calitate, tăiat exact din fabrică și copt până ce ajunge să capete un portocaliu intens. Se recomanda să folosiți două straturi de cărămidă pentru o stabilitate mai bună.

Începeți construierea zidurilor prin a plasa pe uscat primul rând de material în forma dorită, lăsând spațiu de aprox 2 cm pentru locul pe care îl vă ocupă mortarul. Dacă observați ca aveți nevoie de cărămizi de dimensiuni atipice, e preferabil să le tăiați dinainte de aplicare. Spațiile lăsate libere pot fi foarte bine umplute și cu mortar, în zonele inaccesibile privirii.

Un mic sfat pentru lucrul în cărămidă: Este bine să le umeziți cu un furtun înainte de aplicare, deoarece au tendința să absoarbă umezeală din mortar înainte ca acesta să se așeze cum trebuie. Cei mai mulți experții recomanda ca udarea cărămizilor să se facă în seara precedentă, și lăsate peste noapte pentru a absorbi umezeala în miez.

Când vine vorba de mortar, o rețetă bună recomandă 1 parte ciment de Portland la ¼ părți var stins și 3 părți nisip de zidărie. Amestecați în apă până ce obțineți un material de consistența noroiului moale. Urmați rețetă oferită de producătorul de ciment, acolo unde este cazul.

La fiecare 3-4 straturi de cărămidă, verificați dacă toate cărămizile au rămas la nivel după ce s-au lăsat puțin în mortar. Corectați eventualele neconcordanțe atât timp cât mortarul este suficient de moale.

gratar-de-caramida-placa-superioaraPlaca superioară

Odată zidurile ridicate la înălțimea dorită și lăsate o zi două să se usuce, este vremea să turnați placa ce va servi că bază pentru grătarul propriu-zis, practic “tăblia” construcției dvs.

Puține materiale vă vor servi aici mai bine decât betonul. E important ca această suprafața să fie cât mai ușoară, deoarece nu va fi supusă unor tensiuni mari și e preferabil să nu îngreunați inutil structura. Este suficient să pregătiți un cofraj pentru 5-6 cm grosime finală a betonului. În aceste condiții va fi necesară o armătura, în general o plasă STM însoțită de una sau două bare din fier-beton.

Verificați cu o nivelă ca muchiile cofrajului să fie perfect drepte, și folosiți un echer pentru a le face paralele. Pasul acesta este foarte important, deoarece vă va fi extrem de greu să aduceți corecturi după uscarea betonului. Odată betonul turnat, trebuie să aveți grijă ca suprafața obținută să nu se surpe înspre centru. Cel mai bine este să susțineți plăcile pe care se odihnește betonul (preferabil folosiți aici material lemnos rigid) prin grinzi și armături în X.

Lăsați placă să se întărească pentru mai multe zile. Spre deosebire de baza ce se odihnește pe sol, aceasta va trebui să își susțină atât propria greutate cât și pe cea a materialelor pe care le vom adaugă pentru grătarul propriu-zis. Cel mai sigur este să reîncepeți lucrările după 6-7 zile de vară sau mai mult de o săptămâna dacă vremea nu vă este prielnică.

cratar-din-caramida-2Plasarea grătarului

Betonul comun are o rezistentă relativ slabă la temperaturi înalte și pate ușor să se crape. Vatra, adică secțiunea unde vom plasă tăciunii aprinși, trebuie în mod obligatoriu delimitată cu un material termo-izolant. Aici puteți folosi un strat de minim 3 cm de cărămidă refractară, un strat ceva mai gros de teracotă, sau două straturi de cărămidă de construcție și un strat superior de argilă, luând aminte în ultimul caz la aportul pe care această soluție îl vă aduce la înălțimea grătarului. Este cel mai bine să vă planificați această etapă încă din start, și recomandarea noastră puternică merge spre cărămidă refractară, deoarece conveniența pe care o oferă mai mult decât justifica mica diferență de cost.

Dimensiunea vetrei este, evident, dictată de dimensiunea grilei metalice (grătarul propriu-zis) avute la dispoziție. Plasați primele 1-2 rânduri de cărămidă ale cuptorului în jurul grătarului, pentru a obține o potrivire cât mai exactă. Puteți folosi un rând de cărămidă refractară pentru a sprijini grătarul deasupra jăratecului.

Cuptorul

Rolul lui principal este acela de a canaliza fumul departe de dvs. în timp ce prăjiți carnea. Nu prea puteți folosi aici alt material decât cărămida de construcție, datorită temperaturilor ridicate la care va fi supus.

Partea cea mai dificilă se va dovedi construcția “acoperișului”. Nimeni nu vă interzice să achiziționați un model de acoperiș gata-făcut, disponibil separat în comerț, însă dacă țineți mult ca opera să vă aparțină în întregime dvs. veți avea ceva de lucru la potrivirea cărămizilor.

Pentru a obține forma unui arc de cerc din cărămidă spre exemplu, va trebuie un model în semicerc, potrivit pe stinghii, pe care să se sprijine cărămizile în timp ce mortarul dintre ele se usucă. Chiar și așa, este destul de greu să plasați mai multe cărămizi o dată și vă trebui să așteptați până ce mortarul dintre cărămizile de la baza să se usuce până să adăugați mai multe deasupra lor, un proces deosebit de lent.

Forma pe care doriți să o adoptați pentru acoperiș ține în întregime de ingeniozitatea și răbdarea dvs.

Finisajul

Doriți că opera dvs să fie bună pentru coperta unei reviste, puteți șlefui părțile de cărămidă cu un polizor sau cu glaspapir aspru, după care să evidențiați rosturile cu vopsea albă și să aplicați lac pentru piatră.

Este întotdeauna o idee bună să puneți faianță peste zona utilitara, ușurând astfel cu mult curățarea și menținand un standard acceptabil de igiena.

Dacă doriți să ajustați distanță dintre grilaj și jăratec, mai puteți potrivi bucăți de cărămidă refractară peste rândul pe care se sprijină grilajul, în mod liber, fără mortar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

2 Responses

  1. Cel mai util amanunt nu l-ati precizat!

    Inaltimea `gurii` cuptorului.

    Care ar trebui sa fie,

    inaltimea intre placa din beton si baza `cupolei` astfel incat cuptorul sa aibe tiraj, iar fumul sa nu vina catre noi.

    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *