Grătare din butoi

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un grătar este un dispozitiv utilizat pentru a găti alimente prin aplicarea căldurii de jos. Există mai multe modele de grătare, care se încadrează de regulă într-una dintre cele două mari categorii cunoscute în acest moment: cele care funcționează pe bază de gaz și cele pentru care se utilizează cărbuni. Ambele categorii prezintă avantaje și dezavantaje pentru utilizatori. Există numeroși factori pe care trebuie sa îi aveți in vedere atunci când doriți să alegeți unul dintre cele mai interesante modele de grătare pe care sa le puteți utiliza în confortul propriului cămin.

Gratar-din-butoi

Istoria grătarului din butoi

Grătarul a existat în lume încă din vremurile pre-coloniale. De-a lungul secolelor, termenul de grătar din butoi se referea la structura de lemn și nu la grătar, dar în cele din urmă acesta a fost modificat in termenul simplu grătar. De asemenea, în timp au apărut numeroase metode noi de gătire care au condus la diversificarea tipurilor de grătare care pot fi utilizate astăzi. La început, orice grătar din butoi era utilizat pentru pregătirea lentă a preparatelor dorite. În timp, au apărut numeroase variații regionale în ceea ce privește tehnicile de gătire și diversele modele de grătare care pot fi utilizate în diferite spații.

Grătarul pe bază de gaz utilizat în aer liber a fost inventat la începutul anilor 1950 de către Don McGlaughlin, proprietarul Corporației de Combustie din Chicago, cunoscut astăzi ca LazyMan. McGlaughlin a inventat primul grătar încorporat. La vremea respectivă, majoritatea gospodăriilor rezidențiale nu aveau un grătar de butoi astfel încât termenul a fost utilizat în scopuri de marketing în unitățile comerciale. Proiectarea portabilă a lui McGlaughlin a fost prima care a inclus utilizarea cilindrilor de propan de 20 lb, care anterior au fost folosiți exclusiv de către instalatori ca și sursă de combustibil.

Grătare cu gaz

Modelele de grătare alimentate cu gaz utilizează în mod obișnuit propan sau gaz natural ca sursă de combustibil, cu flacără de gaz, fie pentru prepararea directă a alimentelor, fie pentru încălzirea acestora. Grătarele pe bază de gaz sunt disponibile în dimensiuni variind de la grătare mici până la grătare mari, de dimensiuni industriale, care pot găti suficientă hrană pentru a alimenta sute de persoane.

Majoritatea grătarelor pe bază de gaz au fost create pe baza conceptului de proiectare a grătarului de carburanți: unitatea de grătar în sine este atașată la un cadru cu roți care ține rezervorul de combustibil. Cadrul pe roți poate, de asemenea, să suporte mese laterale și alte caracteristici.

O tendință recentă în domeniul acestor modele de grătare este adăugarea unui arzător cu infraroșu radiant în partea din spate a incintei. Acest arzător radiant asigură o încălzire uniformă pe arzător și este destinat utilizării cu un rotisor orizontal. De regulă, alimentul selectat pentru gătire este așezat pe un burete metalic care este rotit de un motor electric. Bucățile mai mici de carne pot fi preparate la grătar în acest mod, folosind un coș de metal rotund care alunecă peste elementul metalic.

Un alt tip de grătar pe gaz din categoria celor mai interesante modele de grătare este cel plat. O secțiune specială din metal, care conține așchii de lemn, poate fi utilizată pe un grătar de gaz pentru a da gust bun alimentelor gătite la grătar. Se recomanda gătirea lenta a hranei utilizând aceste modele de grătare. Acestea sunt uneori greu de menținut la temperaturi scăzute necesare (~ 225-250 ° F), în special pentru perioade lungi de timp. Cu toate acestea, cele mai noi modele de grătare din această categorie oferă această opțiune utilizatorilor.

Modele de grătare cu infraroșu

Grătarele cu infraroșu funcționează prin aprinderea propanului sau a gazelor naturale pentru încălzirea unei plăci ceramice, determinând emisia de radiații infraroșii prin care se prepară alimentele. Radiația termică este generată atunci când căldura de la mișcarea particulelor încărcate în interiorul atomilor este transformată în radiații electromagnetice în intervalul de frecvență termică în infraroșu. Principalele beneficii sunt reprezentate de distribuirea uniformă a căldurii pe suprafața de gătit și creșterea temperaturilor până la 500 ° C (900 ° F), permițând astfel gătirea rapidă a preparatelor favorite.

Modele de grătare pe bază de cărbuni

Cele mai noi modele de grătare pe baza de cărbuni utilizează fie brichete de cărbune, fie cărbune natural ca și sursă de combustibil. Atunci când este ars, cărbunele se transforma în elemente care oferă căldura necesară gătitului.

Utilizatorii acestor modele de grătare au descoperit avantaje și dezavantaje în cazul ambelor variante. Cei care preferă brichetele de cărbune sunt atrași de uniformitatea acestora în dimensiune, de rata arderii, de maniera de propagare a căldurii și de calitatea specifică a acestor brichete. Cei care preferă cărbunele natural sunt atrași de următoarele caracteristici: aromele subtile conferite de fum, producția mare de căldură și lipsa de lianți și umpluturi care sunt adesea prezente în brichete.

Există multe configurații diferite de grătare care funcționează pe bază de cărbune. Unele grătare sunt pătrate, rotunde sau dreptunghiulare, unele au capace în timp ce altele nu, iar altele pot sau nu să aibă un sistem de ventilație pentru controlul căldurii.

Modele de grătare hibride

Un grătar hibrid este un grătar folosit pentru gătit în exterior cu cărbune și gaz natural sau propan lichid și poate găti în același mod ca și un grătar tradițional pe bază de gaze în aer liber. Producătorii susțin că acesta combină confortul unui grătar cu aer gazos cu aroma și tehnicile de gătit oferite atât de tehnica cărbunelui cat și de cea specifică unui grătar din butoi, de lemn.

În plus față de furnizarea căldurii de gătit, arzătoarele de gaz într-un grătar hibrid pot fi folosite pentru a porni rapid un foc de cărbune sau lemne sau pentru a prelungi durata unei sesiuni de preparare a cărbunelui sau lemnului.

Unele dintre grătarele hibride mai noi au capacitatea de a utiliza propan, cărbune sau lemn. În general, acestea au un arzător cu propan care poate fi înlăturat și care poate fi înlocuit cu o altă sursă de combustibil. Multe dintre aceste modele de grătare au caracteristici asemănătoare cu cele portabile pe bază de cărbune, cu o cameră de gătit în formă de vulcan pentru eficiență sporită, capacitatea de a fi pliate sau o amprentă mai mică și o carcasă suplimentară pentru portabilitate adecvată.

Modele de grătare comerciale

Un grătar comercial are în mod obișnuit o capacitate de gătit mai mare decât grătarele tradiționale de uz casnic, precum și o mai mare varietate de accesorii pentru o versatilitate sporită. Utilizatorii grătarelor comerciale desfășoară operațiuni cu scopul de a obține profit: restaurantele, furnizorii de alimente, vânzătorii de alimente și alte evenimente de caritate. Aceste modele de grătare sunt originale, prezentând un design unic gândit de fiecare producător în parte.

În categoria acestor modele de grătare comerciale pot fi incluse atât cele staționare cât și cele transportabile. Un exemplu de grătar staționar este un grătar încorporat, pentru utilizare în interior sau în exterior. Materialele de construcție utilizate includ cărămizi, mortar, beton, țiglă și fontă. Cele mai multe modele de grătare comerciale însă sunt mobile, permițând operatorului să ia grătarul oriunde are nevoie. Acestea pot fi reprezentate de unități cu picioare detașabile, grătare care se îndoaie și grătare montate în întregime pe remorci.

Caracteristicile esențiale ale oricărui grătar din butoi sau a altor modele de grătare

Mărimea

Prima decizie importantă se referă la dimensiune, caracteristică care este direct legată de preț. Unii producători menționează dimensiunea zonei totale de gătit și includ elementul suspendat deasupra zonei primare de gătit. Puteți găti acolo alimentele însă acestea se prepară diferit acolo, chiar dacă temperatura nu este mult mai scăzută, datorită distanței înregistrate de la flacără. Un suport detașabil de încălzire este o caracteristică importantă însă esențiala este dimensiunea secțiunii principale de gătit.

Prețul

Care este bugetul pe carte doriți sa îl alocați achiziționării unui nou grătar? Puteți găsi un grătar din butoi bun pentru mai puțin de 1000 lei. De asemenea, puteți cumpăra un grătar pe bază de gaz foarte bun pentru preturi cuprinse între 800 – 1500 lei. În plus, trebuie reținut faptul că prețul și calitatea trebuie să fie in echilibru atunci când alegeți un grătar din butoi nou. Nu uitați să calculați și bugetul necesar pentru accesorii.

Spațiul necesar instalării grătarului

Veți avea nevoie de suficient spațiu pentru a găti preparate delicioase la grătar, deci asigurați-vă că există suficient spațiu între capul grătarului și interiorul capacului. Dacă există un suport încălzitor, acesta trebuie să fie detașabil.

Combustibilul utilizat

Există diverse tipuri de combustibil pe care le puteți alege pentru diverse modele de grătare. Trebuie să vă decideți dacă doriți cărbune, gaz, bușteni, pelete de lemn sau alimentare electrica.

Controlul temperaturii

Cheia succesului în ceea ce privește gătirea alimentelor la un grătar din butoi este controlul temperaturii.

Grătarele pe bază de cărbune necesită capace și amortizoare care pot fi deschise sau închise pentru a controla focul și astfel căldura emanată. Unele grătare au capacitatea de a ridica și de a coborî cărbunii. Pentru grătarele pe bază de gaz aveți nevoie de minim două arzătoare, astfel încât să puteți porni și să opriți grătarul. Cu trei sau patru arzătoare puteți avea zone fierbinți, medii și joase.

Dacă vă place carnea roșie cu o crustă întunecată și cea roșie spre roz atunci veți avea nevoie de un grătar care se poate încălzi. Cele mai multe grătare pe bază de gaz nu pot atinge unele temperaturi, dacă nu au noul arzător în infraroșu. Dacă gătiți o mulțime de fripturi și preferați varianta grătarului pe gaz, aceasta este o caracteristică pe care ar trebui să o luați în considerare. Distanța sursei de căldură față de alimente este, de asemenea, importantă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *