Grătarul de grădină, cheia succesului petrecerilor în curte

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Chiar dacă acum, privind pe fereastră, sezonul cald ți se pare undeva, foarte departe, trebuie să te încurajezi și să-ți amintești că puține lucruri pot fi mai plăcute, într-o zi frumoasă şi însorită, decât un grătar, alături de familie şi prieteni? Preferabil în propria curte, cu copiii alergând liberi prin jur, fetele discutând ”ca fetele”, în timp ce bărbații comentează de zor în fața grătarului despre ultimul rezultat înregistrat de echipa favorită. Iar dacă grătarul este unul profesional, construit de tine însuți, sau măcar după planurile tale, cu bun gust, din cărămidă şi piatră, atunci bucuria de a pregăti şi savura o friptură suculentă, alături de legume la grătar sau o pizza la cuptor pe lemne este şi mai mare. Șemineu de curte, grătar de grădină sau de curte, oricum le-am spune, acestea dau acel ”touch” unic al curţii, transformând un simplu grătar într-un adevărat ritual.

gratare-de-gradina-ziditeLa o simplă privire pe internet, pentru a te informa asupra modelelor acestora, se poate observa lesne că unele grătare de exterior, realizate manual, cărămidă pe cărămidă, cu iscusinţă, sunt transformate în mici capodopere. Rustice sau moderne, grătarele de grădină dau personalitate spaţiului exterior şi sunt sinonime cu relaxarea şi distracţia în aer liber.

Grătarele profesionale de grădină pot fi realizate de constructori pentru diferite locații gen restaurante, terase sau proprietăţi particulare, dar sunt elemente de nelipsit dintr-o curte care se respectă. Într-o curte, grătarul poate deveni repede centrul atenției în weekend sau în vacanţă, la petrecerile în aer liber sau la întâlnirile de familie, cunoscut fiind faptul că grătarul este apreciat cam de toată lumea, vegetarieni sau carnivori.

Grătarele de exterior pot avea diverse forme: grill, cuptor pizza, şeminee de exterior, care integrează în mod fericit şi spaţiul pentru lemne. Acestea pot fi realizate din cărămidă, piatră naturală, pentru un aspect rustic sau modern deosebit, în funcţie de gusturi. Acest tip de construcţii au un dublu scop, fiind atât estetice, cât şi funcţionale. Trebuie să țineți cont însă că nu oricine se pricepe, iar cu focul nu este de joacă, aşa încât este important ca grătarele să fie realizate de profesionişti cu experienţă, din materiale de calitate, pentru o lucrare ireproşabilă, care vă va conferi siguranţă în utilizare. Nu poţi construi un grătar oriunde în curte pentru că fumul acestuia nu trebuie să deranjeze vecinii sau să-ţi intre în casă.

Sugestii pentru construcții

În primul rând, ar trebui să vă gândiți dacă într-adevăr nevoie de un grătar. Deci înainte să vă apucați să îl construiți, mai întâi analizați dacă vă plac frigăruile, dacă aveţi timp să le preparaţi, cât de des o faceţi, dacă aveţi constant musafiri cărora o astfel de mâncare le face plăcere etc. Când v-aţi făcut socoteala, puteţi şti dacă este cazul să faceți această cheltuială. Dacă răspunsul este afirmativ, veţi găsi sugestii în rândurile următoare.

Grătarul fix este considerat poate cel mai durabil şi sigur în exploatare. Se pot prepara mâncăruri şi pe vreme urâtă, deoarece vatra este protejată de horn. Focul poate fi făcut din orice rest de lemn din gospodărie. Fumul rezultat nu-l deranjează pe bucătar. Dezavantajul principal este faptul că această construcţie va deveni parte din peisaj. În plus, ocupă constant o porţiune din grădină, lucru destul de deranjant, mai ales dacă aceasta este de dimensiuni mici.

Pentru început, trebuie să ştiţi că grătarul se realizează din cărămidă standard, deci poate că ar fi bine să vă asigurați că aveţi toate materialele şi uneltele necesare pentru a începe construcţia. Primul pas este executarea fundaţei, dacă zona de plasare a grătarului este în panta, săpaţi până aduceţi totul la nivelul orizontal perfect, apoi turnaţi placa de ciment. După ce s-a uscat placa de ciment, începeţi să zidiţi primul rând de boţari care vor alcătui perimetrul construcţiei. Apoi este rândul cofrajului, care îl faceţi folosind scânduri, iar pentru laterale, placaj, pentru a-l putea îndoi pe semicerc. Când vine rândul placării, ar trebui să țineți cont că începeţi de dimineaţă, ca să fiţi siguri că terminaţi până seara, deoarece această treabă se face dintr-o bucată. Pereţii se zidesc prin aşezarea cărămizilor în succesiune astfel încât rosturile verticale să fie decalate cu jumătate din lungimea cărămizii, iar pentru o mai frumoasă prezentare a grătarului, lăsaţi 2 cm spaţiu între fiecare cărămidă. Când mortarul s-a întărit, se perie cărămizile şi se rotunjesc rosturile. Hornul trebuie să fie destul de înalt pentru asigurarea tirajului natural.

Dar mai bine hai să detaliem puțin…

Mai înainte de toate ar trebui să știi că un grătar de grădină fix este destul de rezistent în timp, fiind construit din cărămidă și beton armat. Cu toate acestea, montajul său se face foarte ușor, astfel că nu trebuie să te gândești neapărat să apelezi la un meșter. Piesele grătarului de grădină pot fi, pentru adulți, asemenea unui joc Lego, putând fi așezate una peste cealaltă destul de ușor și astfel produsul final să fie cel pe care ți l-ai dorit. Cu toate acestea, mai înainte de a trece la montajul efectiv al grătarului ar trebui să construiți acel piedestal pe care să poată fi așezat care trebuie să fie rezistent, durabil, stabil și foarte drept. Mai exact, se va construi o suprafață din ciment, plană și foarte bine făcută, care să suporte toată greutatea grătarului și să reziste mult timp de aici încolo.

Plăcile grătarului se vor curăța atent de materialul de lipit. Ele sunt deja placate cu piatră naturală, poligonală sau decorativă, așa că nu vă rămâne decât să montați placă cu placă și grătarul e deja finisat. Mai grea este cupola, ce cântărește circa 200 de kilograme și pentru așezarea căreia veți avea nevoie de ajutorul unui prieten.

Ce materiale folosiți la montaj?

Aveți mare nevoie de un adeziv de ciment, cu uscare rapidă, rezistent și testat de producători. Cu ajutorul unei mistrii, materialul astfel obținut se va întinde bine pe plăcile grătarului și mai apoi acestea se vor fixa ușor prin apăsare manuală. Acum, mai este nevoie de răbdare, pentru a nu strica tot ce ați reușit să realizați până acum. De aceea, pentru o mai mare siguranță, va fi nevoie să așteptați circa 5-8 ore, în funcție de temperatura de afară, pentru ca adezivul de ciment să se usuce. Indiferent cum, calitatea acestui adeziv este de necontestat, fiind durabilă și rezistentă la foc ori la schimbările de temperatură.

Prima utilizare a grătarului

După ce în sfârșit ați încheiat cu construirea acestuia, este nevoie de prima folosire. Și aici trebuie respectate unele reguli, pentru a fi sigur de reușită. Clădiţi lemnele frumos, punând în interior un ziar mototolit. Marea artă este ca focul să se aprindă cu un singur chibrit! Și aici apare superstiția că dacă focul nu se aprinde din prima, sunt ceva probleme în relația de cuplu. Dar cine mai stă să se uite la superstiții, când emoțiile că, în sfârșit, ai propriul tău grătar în curte, au ajuns la maxim.

Un foc vesel arde în vatră! Cum arată chiar acum, jăraticul abia format este numai bun pentru a adăuga cărbunii din sacul de hârtie — este suficientă o jumătate de sac de 3 sau 5 kg, după cantitatea de „produse”.

Puneţi grătarul superior şi aşteptaţi să se ducă flacăra, apoi curăţaţi grătarul cu peria de sârmă (folosind mănuşi de sudură). Carnea de fript se pune atunci când focul s-a domolit. Alături, pe masă, în afară de o bere rece (combustibilul fără de care grataragiul nu poate să funcționeze în parametrii optimi), trebuie să stea un pet cu apă al cărui capac să fi fost găurit (cu tirbuşonul, desigur). Cu acesta stingi focul (nedorit), stropind pe cărbuni atunci când pică grăsime pe ei. De remarcat faptul că bucăţile de carne de pui aprind mai tare focul decât ceafa de porc! Iar ceafa de porc este garantat cea mai gustoasă.

La grătarele de grădină, rafinamentele constau în utilizarea unui grătar de tip balama, care se poate răsturna uşor, cu carnea prinsă în el şi utilizarea unui vas de ceramică (vas + capac), încălzit lângă foc pentru a menţine friptura caldă pe masă…

Pentru carnivori, pentru vegetarieni

Atât carnea de mici, cât şi ceafa de porc şi alte preparate din pui sau peşte sunt destul de costisitoare. În plus, nu toți prietenii sunt amatori de carne, iar reprezentantele sexului frumos vor avea mereu grijă la siluetă, așa că pe grătar poate ar trebui să se regăsească și ceva legume gen ciuperci, vinete, roşii, dovlecei, ardei gras, ceapă, toate sunt ăn sezon în sezonul cald, prețurile sunt destul de mici, iar un meniu variat îi va atrage pe toți prietenii tăi. Ca o gazdă bună, nu uita şi de porumb copt, salate cu cartofi şi tot felul de fructe, care îmbogăţesc grătarul, cresc nutrienţii şi reduc colesterolul.

Pentru a mai reduce puțin costurile, poate ar trebui să te gândești să faci niște peprarate de casă, care poate că ar fi mai apreciate în special de doamne, nu tocmai prietene cu slănina friptă sau cu ceafa la grătar. Fă singură chiftele pentru hamburgeri, cârnaţi şi mici şi nota de plată o să scadă simţitor, pentru că majoritatea produselor gata făcute sunt mai scumpe decât materiile lor prime. În plus, poţi deveni faimoasă dacă schimbi o reţetă, adaugi un condiment secret, sau faci mici mari. Cu siguranță ți se va cere rețeta, iar satisfacția că toată lumea ți-a apreciat preparatul nu se compară cu nimic.

O petrecere cu un grătar nu este obligatoriu una foarte scumpă pentru că, de obicei, la grătarele cu prietenii toată lumea contribuie, unul aduce băuturile, altul se ocupă de cărbuni, altul pregătește salatele și așa mai departe. Dacă nu strângeţi bani pentru asta, poate că fiecare găteşte ceva şi le consumaţi împreună. Oricare ar fi varianta voastră, bugetul nu trebuie să aibă de suferit fiindcă vreţi să vă distraţi un pic.

Acum, la final, ce ar mai putea fi de zis? Doar… poftă bună și o vreme pe măsură, pentru un grătar reușit. Și mai ales, nu uitați să vă distrați!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *