Grătarul electric, cea mai populară opțiune pentru interior

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Majoritatea dintre noi apreciază preparatele la grătar, în general pentru că sunt considerate mai sănătoase. Dacă nu ne putem de avantajele unui grătar în curte, atunci electricitatea ne permite prepararea cărnii sau altor alimente fără degajare de noxe și fără foc deschis. Sigur și nepoluant, gătitul cu curent electric permite și prepararea mai sigură a alimentelor deoarece nu are flacără deschisă și nu generează o parte dintre compușii cancerigeni generați de acest mod de preparare.

gratarul-electricDeși este văzut ca o soluție ideală pentru interior, grătarul electric este mai puțin indicat pentru exterior. Există două categorii distincte de grătare electrice: fie modele portabile și destul de mici care pot fi băgate înapoi în casă după utilizare, fie modele mari rezistente la intemperii care sunt însă scumpe și necesită o legătură permanentă la rețea care nu este întotdeauna posibilă.

Deși pare aparent banal, arunci carnea sau legumele pe grill, nu oricine se pricepe să facă un grătar bun, atunci când este nevoie să folosești unul cu cărbune. De aceea, un grătar electric este poate cea mai bună soluție atunci când vine vorba de prepararea unor astfel de alimente.

Un grill electric este simplu de transportat oriunde, iar avantajul acestuia este că nu ocupă jumătate de portbagaj și te poți bucura de același gust, al grătarului de acasă, și atunci când ești în vacanță sau în weekend la țară.
Carne perfect gătită  – În ultima vreme, mass-media abundă de tot felul de știri despre boli care pot fi provocate de bacteriile din carnea insuficient gătită. Acesta este rezultatul atunci când vrei să gătești o bucată mai groasă de carne pe tigaia tip grill. Focul prea mare și lipsa unui capac potrivit, care să permită acoperirea preparatului și gătirea lui perfectă în interior, au ca rezultat apariția unei perdele de fum care ne face să credem că friptura noastră deja stă se ardă. În realitate, ea se arde foarte tare la exterior și rămâne incomplet gătită în mijloc. La asta contribuie și grăsimea care nu are unde să se scurgă și se arde pe tigaie.

Acest tip de problemă poate fi lesne rezolvat cu un grill electric, prevăzut cu un capac din sticlă termorezistentă și cu termostat. La acestea, temperatura se poate seta în funcție de tipul cărnii de preparat și ea rămâne constantă pe tot timpul procesului de gătire.
Preparate sănătoase – Vorbeam ceva mai înainte despre grăsimea sau sucul propriu scurs din carne sau preparatele din carne pe care vrem să le frigem. Pe grătarul cu cărbuni nu există acest dezavantaj, deoarece ele se scurg destul de bine, dar poate ar fi bine să nu uităm că fumul și căldura directă nu sunt nici ele prea sănătoase pentru organismul nostru. La tigaia grill, grăsimea nu are unde să se scurgă, rămâne acolo și astfel, o bucată bună de carne, pe care o voiam la grătar, nu se deosebește cu nimic de una prăjită în ulei. Grăsimea de pe carne se topește și bucata de fleică, de exemplu, nu se mai frige, ci se prăjește în propria-i grăsime. În schimb, un grill, cu grătarul înclinat și cu orificiu prin care grăsimea se scurge în tăvița specială, îți asigură un preparat savuros și mult mai sănătos.
Gust și aspect deosebit – Da, cu toții ne dorim să mâncăm sănătos, fie pentru a scăpa de unele kilograme în plus, fie pentru a ne ține sub control unele afecțiuni, însă asta nu înseamnă că trebuie să facem rabat de la gust. Cum se spune că mâncăm și cu ochii, mâncarea preparată la grill nu trebuie să ne amintească de cărbunii din mină, ci trebuie să fie și gustoasă și să arate bine. Un piept de pui, gătit pe un grill cu plită cu temperatură înaltă, are un gust absolut deosebit și nu mai amintește cu nimic de bucata de carne ațoasă și fără gust pe care o știm cu toții. O friptură bună, la un grill electric, nu ține cont nici de tipul de carne folosită, nici de marinata pregătită cu atâta răbdare și după rețete care ne promit marea cu sarea. Secretul este unul banal, atunci când așezi carnea pe plita foarte bine încinsă, fără pic de ulei, ea formează rapid o crustă menită să rețină în interior toată savoarea. Nu cred că mai este nevoie să mai amintim aici și despre aspectul delicios al acestei cruste.
Curățare simplă – Da… Ai terminat de savurat bucata de carne pe care ți-ai dorit-o, dar acum nu este cazul să te grăbești să te ridici primul de la masă pentru a nu auzi celebra replică: ”ultimul spală vasele”. În cazul grătarului electric, nu te va pune nimeni să cureți grătarul acela mare, de grădină, de care s-au mai și lipit niște bucățele de carne. Plita grill-ului și tăvița în care este colectată grăsimea se curăță foarte ușor, fie manual, fie la mașina de spălat vase.

Acum, trebuie să menționăm că un grill electric nu este exagerat de scump, și chiar și un model ieftin vă poate asigura, oricând, o masă delicioasă și sănătoasă, în timp foarte scurt. De fapt, grillul este soluția ideală pentru prepararea prânzului celor mici sau a cinei pentru întreaga familie, mai ales aatunci când ești pe fugă. Poți găti orice fel de carne pe el, chiar și un pește foarte slab, fără teama că s-ar putea lipi. Să vă mai spunem că unele modele au și funcție de cuptor?

De regulă, cele mai sănătoase alimente nu le poți găti decât la cel mai bun grătar electric pentru bucătărie care, pe lângă faptul că te ajută să gătești sănătos, te mai ajută și să economisești timp.

De asemenea, un grătar electric de bucătărie bun este recomandat mai ales persoanelor care locuiesc la bloc, astfel încât nu pot ieși în curte pentru a prepara carne sau legume la grill.

Și, nu în ultimul rând, nu putem să nu vorbim despre faptul că alimentele gătite la grătar sunt mai sănătoase deoarece ard grăsimile și nu se cumulează la fel ca atunci când gătești carnea.

Cum se alege cel mai bun grătar electric de bucătărie

Așadar, te-ai hotărât, vrei să-ți cumperi și tu un grill electric pentru bucătărie, dar nu știi la ce ar trebui să te orientezi atunci când mergi la magazine pentru a-l achiziționa. De aceea, poate ar trebui să ții cont de unele aspectele atunci când mergi la cumpărături.
1. Dimensiunile grill-ului – Fiecare grătar electric are un grill cu dimensiuni diferite. Acestea au de regulă o suprafață care să-ți permită să gătești cel puțin 5-6 porții, însă cu cât grătarul este mai mare, cu atât și spațiul ocupat crește.

Totuși, trebuie să te asiguri că ai spațiu suficient pentru a putea pune și legume pe lângă carne.
2. Funcții – Poate vă gândiți că un grătar electric este ceva simplu, se pornește, se încinge, se așează preparatele și se așteaptă prepararea lor. Nimic mai greșit. Mai exact, trebuie să vă asigurați în primul rând că grătarul electric bun pe care îl cumperi să fie făcut dintr-un material care nu face alimentele să se lipească, precum teflonul, dar și să poți seta temperatura dorită pentru a găti.

Tototdată, cel mai bun grătar electric pentru bucătărie îți va permite numaidecât să poți găti pe ambele părți în același timp, totul cu ajutorul unui capac special.

O sugestie în acest sens ar fi grătarele multifuncționale, la care să puteți prepara mai multe alimente în același timp, precum și care să vină cu cât mai multe funcții și accesorii. Printre accesoriile obligatorii se află recipientul pentru scurgerea grăsimii, suprafețele multiple, etc. Nu uitați de termostat precum și de indicatorul de lumină, detalii ce se vor dovedi a fi foarte utile.
3. Temperatură – Temperatura maximă și cea minimă este diferită în funcție de nivel. Sunt grătare a căror temperatură este de la 65 și până la 200 de grade Celsius, însă foarte important este să ai posibilitatea ajustării temperaturii.

Mici detalii care fac diferența

Pe lângă aspectele depre care am discutat mai sus, mai sunt și alte detalii la care trebuie să te uiți atunci când vrei cel mai bun grătar electric pentru bucătărie.

Un prim aspect ar fi puterea grill-ului, care se leagă oarecum și de temperatura maximă ce poate fi atinsă de cel mai bun grătar electric. Cu cât puterea e mai mare, cu cât se va încălzi mai repede.

Un alt detaliu este cât de ușor este de folosit, însă nu trebuie ignorate nici siguranța și garanția.

Grătarele electrice oferă avantaje similare cu cele pe gaz, însă sunt puțin mai practice, deoarece este mai ușor să introduceți un aparat în priză decât să îl conectați la gaze. Acestea nu emană fum, ajung rapid la o temperatură înaltă, se curăță la fel de ușor și pot fi folosite în casă sau afară. Din păcate, modelele disponibile sunt mai puține decât în cazul grătarelor alimentate cu gaz, așa că nu aveți foarte multe opțiuni.

Trucuri care nu dau greș

Legumele fripte pe grill şi macerate în ulei de măsline şi condimente sunt delicioase. În mod normal ar fi pe post de garnitură, dar sunt delicioase şi ca aperitiv, combinate în salate sau pur şi simplu mâncate ca atare, de către vegetarieni sau cei care doresc să țină post. În doar 15 minute ai parte de două porții care îl vor convinge și pe cel mai înfocat carnivor că merită să guste și altceva decât o ceafă de porc.

Ai nevoie de o vânătă, un dovlecel, eventual niște cartei grași, ceva felii de ceapă (sau ce alte legume mai doriţi), trei linguri ulei de măsline, două linguri oţet balsamic, sare, piper, busuioc, oregano, cimbru, pătrunjel, un căţel de usturoi. Încingem bine grillul sau tigaia grill. Spălăm şi tăiem legumele în felii groase de aproximativ 1cm. Ungem feliile cu puţin ulei de măsline şi presărăm puţină sare. După ce grillul s-a încins, aşezăm legumele. Țineți legumele vreun sfert de oră pe grătar, dar între timp nu uitați să întoarceţi legumele pe ambele părţi, nu prea des ca să nu se transforme într-un terci deloc aspectuos.

Se scot legumele, se așează într-un vas şi le stropiți cu uleiul de măsline, oţetul balsamic şi a presărați apoi toate condimentele printre ele. Lăsăm să se macereze pentru câteva minute şi servim călduţe sau reci. Sunt un deliciu.

Peştele, pe grill, nu se ţine mai mult de 15 minute. Durata depinde de cât de consistent este, cât de gros e tăiat şi câtă grăsime are. Orice tip de carne care are mai multă grăsime (spată, ceafă, fleică, costiţe), are nevoie de un timp mai lung petrecut pe grătar, la foc mediu, deoarece grăsimea deschide arome noi.

Aparatele pentru prepararea apreciatului grătar sunt disponibile într-o varietate mare de modele, iar acestea oferă de la dotări de bază și prețuri mai reduse până la dotări de top, materiale de bună calitate și prețuri mai piperate. În funcție de necesități și preferințe, puteți alege dintr-o multitudine de variante, și sperăm că micul nostru ghid va reuși să vă îndrume către o alegere ideală.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *