Modele de gratare metalice

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

               

 Folosirea grătarului pentru prepararea cărnii şi legumelor este una dintre cele mai indicate şi sănătoase metode. Presupune economie de timp şi garantează o masă delicioasă.

gratare-de-gradina

Carnea este unul dintre ingredientele bucătăriei destul de pretenţioase atunci când vrem să servim o friptură bună şi suculentă,  beneficiind în acelasi timp şi  de avantajele alimentare pe care are capacitatea de a ni le furniza. Prepararea cărnii se bazează pe două reguli de bază. Ori o gătim la foc mare, foarte rapid, ori o preparăm lent, timp îndelungat. Varianta ne mijloc nu este deloc indicată, deoarece rezultatul acesteia va fi o friptură tare şi lipsită de gust.

Carnea are în structură fibre musculare bogate în proteine şi legate întreele prin straturi de grăsime şi colagen. Aceste fibre de colagen cedează odată ce bucata de carne a ajuns la 50 grade Celsius. Ulterior, încep să se rupă şi celulele, eliminându-se sucurile din carne. Acesta este momentul care hotărăşte că friptura nu va fi deloc gustoasă, mare parte din suc pierzându-se şi carnea devenind uscată şi tare.  Astfel pasul între o friptură suculentă şi una uscată este foarte mic, iar prepararea pe grătar facilitează acest tip de preparare, rapid şi gustos, ajutându-ne să depistăm rapid timpul necesar de frigere.

În concluzie, fie preparăm rapid carnea, pentru a fi delicioasă, fie alegem gătirea pe foc mic, permiţând colagenului din carne să se transforme în gelatină, separând astfel fibrele musculare şi frăgezind carnea. Această a doua metodă nu este specifică grătarului, ci coacerii lente la cuptor şi se potriveşte unei bucăţi mari de carne, pulpă întregă de miel sau porc, unui pui sau unui curcan.

Revenind la friptura rapidă, suculentă şi delicioasă, trebuie să ştim că nu este suficient să deţinem acest secret al preparării rapide, ci trebuie să beneficiem şi de un grătar performant, bine realizat, din materiale bune, plus puţină iniţiere în pregătirea grătarului.

Prepararea cărnii prin frigere este una dintre primele metode folosite pentru asigurarea hranei. Fie direct pe flacăra focului, fie mijlocit prin bucăţi de piatră sau metal, omul a descoperit de timpuriu acest procedeu de a-şi pregăti mâncarea într-un mod rapid şi  sigur pentru sănătate.

Evoluţia îşi spune cuvântul pe toate palierele şi odată cu trecerea timpului am ajuns acum să putem pregăti carnea pe cele mai variate şi performante grătare, dotate cu accesorii care ne fac munca mult mai uşoară şi mai eficientă.

Pentru amatorii de grătare, acestea se împart în multe categorii, asigurând  posibilitatea de a prepara „un grătar” în orice condiţii şi în orice spaţiu.

Grătarele de exterior sunt destinate folosirii acestora în spaţii deschise, precum terasele şi curţile. Modelele de grătare de exterior sunt extrem de variate şi destinate oricăror dimensiuni de spaţiu. Pot fi achiziţionate asamblate sau pot fi montate, respectiv construite pe locul unde urmează a fi folosite în mod normal.

Grătarele de exterior construite pe un loc fix reprezintă o piesă de rezistenţă în imaginea de ansamblu a unei grădini. Astfel, grătarul din curte poate lua diverse forme şi poate oferi un adevărat spectacol vizual. Grătarele placate cu piatră naturală sunt una dintre variantele cel mai des alese. Acestea impun montarea pe un plan stabil, rezistent  şi fix , la o distanţă sigură faţă de orice posibilă sursă inflamabilă. Instrucţiunile de montare şi folosire se vor respecta, doar astfel produsul putând fi folosit pentru destinaţia sa iniţială.

După montarea suportului solid se vor amplasa părţile adiţionale, cel mai important fiind grătarul pe care se va prepara mâncarea.

La acest capitol, fabricile producătoare vin cu variante din ce în ce mai performante. Cele mai indicate grătare sunt cele din oţel inoxidabil sau fontă, în dezavantajul aluminiului care se încinge foarte repede şi arde alimentele. Un grătar din fontă sau din oţel inoxidabil va avea un grad de încingere moderat, va prepara frumos alimentele şi va fi uşor de curăţat.

Însă un grătar nu se opreşte doar la platforma pe care se prepară mâncarea. Extrem de importante sunt şi celelalte accesorii.

Pentru  a se asigura un strat reflector de căldură, grătarul ar trebui să aibă un capac. Acesta dă posibilitatea de a fi închis sau deschis, în funţie de etapa din procesul de frigere, rezultatul fiind o friptură delicioasă, dar şi consum de energie redus.

Un grătar bun va fi dotat şi cu suprafeţe de gătit, destinate pregătirii ingredientelor, cu sertare de depozitare şi suporturi laterale.

Un alt acesoriu este tava de scurgere, necesară adunării surplusului de grăsime care se scurge în timpul frigerii.

Grătarele masive şi fixe funcţionează de obicei pe lemn sau cărbune, fiind varianta originală a unui grătar.

Însă pentru grătarele de exterior se poate opta şi pentru un model portabil, electric sau pe gaz.  În alegerea acestora sunt importante multe aspecte, cum ar fi existenţa  termostatului, termometrului, modului de aprindre şi al arzătoarelor. Toate acestea permit reglaje şi modificări în funcţie de puterea pe care vrem să o aibă grătarul şi de cantitatea de mâncare ce urmează a fi preparată.  Aceste tipuri de grătare  sunt practice deoarece pot fi montate oriunde, pot fi adăpostite uşor de ploaie sau zăpadă, iar modele micuţe sunt utile şi în călătorii. Grătarele electrice prezintă avantajele de a nu produce fum şi de a se încălzi foarte repede. Sunt modele portabile, uşor de amplasat, singura condiţie fiind sursa de energie.

Grătarele pe gaz sunt practice deoarece se pornesc foarte repede, se poate regla intensitatea flăcării, se curăţă uşor şi nu fac fum. Un dezavantaj ar fi sursa de gaz care reprezintă un pericol, gazul fiind  foarte inflamabil, fapt ce impune o grijă suplimenatră în folosirea şi depozitarea acestuia.

Şi pentru grătarele portabile este extrem de important materialul din care sunt fabricate. Cu cât modelul este mai solid, cu atât va avea o viaţă mai lungă. Oţelul inoxidabil şi fonta sunt în topul celor mai bune materiale, ajutând la prepararea alimentelor în mod corect şi asigurând o întreţinere uşoară.

Un alt tip de grătar este cel de interior ce poate fi folosit în bucătărie sau în orice încăpere acoperită. Şi pe acest palier gama de produse este foarte variată, ţintindu-se calitatea şi performanţa.

Cele mai bune grătare din metal sunt cele din oţel inoxidabil, din fontă sau dublu teflonate Un salt impresionant l-au înregistrat grătarele din ceramică, permiţând o gătire curată, fără lipire şi deteriorare a produselor.

Grătarele de interior pot fi simple, cu capac sau cu recipiente pentru apă.

Ca sursă de energie, grătarele metalice de interior se împart în două categorii. Grătarele pentru aragaz, care se pun direct pe flacăra aragazului şi cele electrice care funcţioneză pe sursă de curent. Ambele variante sunt extrem de practice, cel electric permiţând o mai mare libertate de mişcare, nefiind condiţionat de poziţia fixă a aragazului.

Grătarele lectrice pot fi simple, constând într-o placă metalică încadrată într-un cadru din diverse materiale rezistente. Sunt modele deschise şi modele cu capac. Un capac din sticlă permite o urmărire mai uşoară a procesului de gătire. Grătarele electrice metalice sunt realizate în special din oţel inoxidabil sau din ceramică.

Modelele de grătare metalice de interior ar trebui să reprezinte cea mai rapidă modalitate de gătire şi să asigure anumite condiţii. Să fie nonaderente, rezistente la zgârieturi, să se încingă rapid, să răspundă la schimbare de temperatură care se exercită asupra lor, să nu scoată fum şi să fie uşor de curăţat.

Fie că este de exterior sau de interior, un grătar metalic are destinaţia şi rolul de a asigura un proces de gătire rapid şi uşor. Un grătar metalic trebuie să fie fabricat din materiale rezistente, non toxice şi să permită o manevrare uşoară.

Cele mai bune modele de grătare metalice sunt cele potrivite locului unde vor fi folosite şi destinaţiei pentru care au fost alese. Manevrat corespunzător şi respectându-se instrucţiunile de folosire, orice model de grătar metalic va satisface toate cerinţele şi pretenţiile cumpărătorului.

Piaţa de specialitate vine în întâmpinarea clienţilor cu cele mai variate modele de grătare metalice, peţurile variind în funcţie de caracteristici suplimentare, accesorizare şi de materialele din care sunt fabricate. Produsele sunt insoţite de instrucţiuni de folosire şi întreţinere şi de un certficat de garanţie.

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *