CONSTRUCȚIE GRĂTAR

Grătarele de exterior au început să fie nelipsite din curtea oricărei case, ele fiind în cele mai multe cazuri piesa de rezistență din grădină. Un grătar de grădină îți poate oferi plăcerea de a găti în aer liber, alături de restul membrilor familiei și în același timp îți va oferi o masă mult mai sănătoasă și mai gustoasă, după cum susțin mulți nutriționiști. Mai mult decât atât, grătarul făcut în grădină te va scuti de fumul neplăcut din casă și de aburii din bucătărie.

Totodată, un grătar de grădină se poate dovedi a fi multifuncțional. Dacă optezi pentru unul destul de mare, poți construi în jurul lui o mini-bucătărie de vară. Poți dota grătarul cu un blat de lucru pe care poți pregăti carnea, iar lângă grătar poți amenaja o micconstructie-gratar-gradinaă chiuvetă în care poți spăla imediat vasele și ustensilele. În acest fel, vei menține și bucătăria interioară curată.

Un alt motiv pentru care ar trebui să alegi un grătar de grădină este faptul că îți va oferi motive de socializare. În zona imediat apropiată grătarului poți amenaja un foișor sau o zonă de servit masa. În acest fel, vei putea petrece seri de neuitat cu persoana iubită, cu familia, prietenii sau chiar vecinii, la un pahar de vin în foișor, în timp ce vă îmbie aroma savuroasă a cărnii de pe grătar. În plus, grătarul poate fi folosit și pentru prepararea mai multor tipuri de mâncăruri, dacă apelezi la imaginație!

Nu în ultimul rând, un grătar de grădină este ușor de obținut. Dacă îți dorești de mult un grătar de grădină în jurul căruia să îți petreci serile de vară împreună cu familia sau prietenii, ai două opțiuni: ori îl cumperi, ori îl construiești tu singur. În cazul primei opțiuni, avantajele sunt evidente. Tot ce trebuie să faci este să mergi în magazinele specializate și să alegi grătarul potrivit, iar în mai puțin de câteva ore deja poți pregăti prima masă pe grătarul cel nou. Desigur, acest tip de grătare necesită o investiție destul de mare, în funcție de modelul grătarului și în funcție de combustibilul necesar. Cea de-a doua opțiune este una care necesită mai mult timp și răbdare, dar nimic nu se compară cu satisfacția pregătirii cinei la un grătar realizat de mâinile tale.

Pentru a construi un grătar din cărămidă în grădina ta ai nevoie de câteva ustensile precum sapă, daltă, ruletă, mistrie etc. și materialele necesare grătarului: pietriș, structura din metal pentru grătar, mortar, cărămizi și ciment. Timpul mediu de construire a unui grătar din cărămidă este de maxim 2 săptămâni, iar investiția financiară este mult mai mică decât în cazul unui grătar gata cumpărat. De asemenea, trebuie să ai câteva cunoștințe intermediare în ceea ce privește domeniul construcțiilor. Nu ezita să apelezi și la ajutorul prietenilor pentru a termina grătarul într-un timp cât mai scurt.

Care sunt etapele construirii unui grătar de grădină?

Vei vedea că nu e atât de greu să îți construiești propriul grătar de grădină, dacă ții cont de câteva etape importante. Un lucru important de menționat este faptul că trebuie să înarmezi cu multă răbdare, pentru că va trebui să acorzi multă atenție detaliilor dacă vrei ca la sfârșit să ai un grătar de grădină de care să fii mândru. De asemenea, trebuie să acorzi timpul necesar construirii grătarului. Dacă nu ești sigur că poți investi 1-2 săptămâni în construcția grătarului, mai bine amână pe altă dată, atunci când vei dispune de timpul necesar. Se recomandă construirea grătarului la începutul primăverii, atunci când temperatura nu este foarte mare și vei putea lucra într-o atmosferă potrivită.

În continuare vom vedea care sunt etapele construirii unui grătar de grădină:

Alegerea locului potrivit - Locul unde va fi amplasat grătarul de grădină este extrem de important deoarece acesta nu va mai putea fi schimbat pe viitor. Primul lucru la care ar trebui să te gândești este faptul că grătarul ar trebui să fie amplasat aproape de bucătărie sau cel puțin de o sursă de apă. Cu cât este amplasat mai aproape de locuință și de bucătărie, cu atât vei economisi mai mult timp, pentru că nu va trebui să traversezi toată grădina pentru a aduce din casă diferite ustensile sau tacâmuri pentru grătar. De asemenea, ar trebui să iei în considerare și faptul că grătarul ar trebui să fie așezat într-o zonă accesibilă, nu într-una ascunsă, mai ales dacă în jurul lui vei dori pe viitor să construiești un foișor sau o zonă de relaxare unde să îți poți petrece serile cu familia sau prietenii.

2. Turnarea fundației grătarului - Încearcă să alegi o zonă plană, pentru a nu te chinui prea mult cu fundația grătarului. Dacă ai găsit locul perfect, urmează turnarea fundației, care trebuie să fie peste nivelul solului. Pentru a-ți ușura munca, poți apela la un cofraj în care să torni betonul. După ce ai turnat fundația, trebuie să aștepți măcar o zi pentru a se întări betonul, urmând ca apoi să treci la ridicarea zidurilor grătarului.

3. Ridicarea zidurilor grătarului - Pentru ridicarea zidurilor grătarului poți folosi două materiale de construcții: BCA sau cărămidă. BCA-ul este cu siguranță o soluție potrivită mai ales că se numără printre cele mai bune materiale de construcții moderne. El are caracteristici tehnice superioare altor materiale tradiționale de construcție. Mai mult decât atât, BCA-ul este și foarte ușor de utilizat, timpul de lucru fiind scurtat considerabil. Printre avantajele BCA-ului mai enumerăm: rezistența bună la foc și la infiltrațiile de apă și faptul că nu emană fum sau gaze toxice.

De cealaltă parte, cărămida este recomandă de mulți specialiști în construirea unui grătar de grădină. Cărămida are o durată de viață destul de mare și are o rezistență mecanică superioară altor materiale de construcții, cum ar fi BCA-ul. Însă, cărămida poate fi destul de dificil de manipulat și de tăiat, astfel încât să aibă dimensiunile potrivite pentru grătarul tău. Mai mult decât atât, cărămida este și mai costisitoare decât BCA-ul.

Ambele materiale de construcții sunt bune pentru un grătar de grădină, decizia aparținându-ți în totalitate. Ridicarea zidurilor pentru grătarul tău urmează același reguli ca în cazul ridicării zidurilor unei case.

4. Turnarea plăcii superioare - După ce ai terminat cu ridicarea zidurilor, poți trece la turnarea plăcii superioare de beton, care va servi drept suport pentru grătarul propriu-zis, dar și ca blat de lucru, în funcție de lungimea lui. Turnarea betonul se realizează tot cu un cofrag montat pe zidurile proaspăt ridicate. Pentru a întări structura de rezistență, este necesar să apelezi la armătură. Poți folosi plasă sudată și bare din fier-beton. Turnarea plăcii de beton este o procedură care necesită o atenție la detalii extraordinară. Trebuie să fii atent ca marginile cofragului să fie egale și perfect orizontale pentru a nu te confrunta cu probleme pe viitor. Odată turnată placa de beton, greu mai poți modifica ceva la ea. Poți apela la un boloboc pentru a te asigura că placa de beton nu are denivelări.

Urmează o parte neplăcută, în care trebuie să aștepți pentru ca placa de beton să se usuce complet. Această operațiune poate dura chiar și până la o săptămână, în funcție de temperatura de afară. Este necesar să lași placa de beton să se usuce complet deoarece ea are rolul de a susține greutățile pe care le vei adăuga deasupra.

5. Ridicarea grătarului din cărămidă - Este indicat ca înainte de zidirea cărămizilor, să ai pregătit grătarul din metal care va fi folosit pentru prepararea mesei. În acest fel, te vei putea folosi de grătar pentru a poziționa zidurile de cărămidă. Nu uita să acorzi o atenție deosebită focarului, adică vatrei pe care va arde focul. Dacă ai optat pentru placa de beton, atunci va trebui să folosești cărămida refractară cu o lățime de minim 3 centimetri pentru realizarea vatrei. Este important acest aspect deoarece se știe că beton crapă la temperaturi înalte. Dacă îți rămâne loc pentru un blat de lucru, poți să îl plachezi cu plăci de gresie și de faianță pentru un aspect interesant.

6. Construcția cuptorului - După ce ai ridicat zidurile pentru grătar, urmează construcția cuptorului, care poate fi o operațiune destul de migăloasă. Majoritatea cuptoarelor au o formă de arc de cerc. Pentru a obține mai ușor această formă, poți lua o bucată de polistiren pe care să o decupezi în formă de cerc. Poți începe apoi să zidești cărămizile după forma bucății de polistiren. Această fază este una care necesită multă răbdare pentru să trebuie să aștepți să se întărească legătura dintre fiercare cărămidă. Pentru a economisi timp, poți începe zidirea cuptorului din ambele părți, atât din stânga, cât și din dreapta.

După ce termini zidirea cuptorului, poți trece la instalarea hornului și cuptorul tău de grădină este gata. Hornul trebuie să fie înalt pentru a asigura un tiraj natural. Totodată, nu uita să pui deasupra câteva cărămizi cu un pic de spațiu între ele pentru a feri grătarul de ploaie.

7. Finisarea grătarului - Ultima fază constă în finisarea grătarului. Recomandarea noastră e să șlefuiești întâi foarte bine grătarul, urmând ca apoi să îi dai un strat de lac de piatră pentru a obține un grătar de grădină care să atragă privire tuturor. În ceea ce privește finisarea grătarul, nu există restricții. Poți opta pentru orice element decorativ care crezi că s-ar potrivit grătarului tău. Poți să îl vopsești în diferite culori sau să îi păstrezi nuanțele naturale, pământii, pentru a păstra naturalețea și prospețimea.

În concluzie, construirea unui grătar de grădină poate fi la prima vedere un proces greu, dar atunci când îți dorești ceva destul de mult, nimic nu e prea greu. În plus, satisfacția de a pregăti masa la un grătar pe care l-ai construit cu mâinile tale, de la zero, va fi de neegalat! Tot ce trebuie să faci este să urmezi pașii de mai sus și eventual, să apelezi la un prieten cunoscător, dacă nu deții suficiente informații din domeniul construcțiilor.

Schita de gratar de caramida

Schiță de grătar de cărămidă

Cele mai multe grătare din comerț nu prezintă rezistență și durabilitate, astfel încât tot mai mulți oameni preferă să își construiască singur propriul grătar din cărămidă. În plus, beneficiile unui astfel de proiect sunt multiple. Veți construi un grătat mult mai solid decât cel din magazine, veți accentua frumusețea terasei, […] mai mult »

Constructie pentru cuptorul cu lemne

Construcție pentru cuptorul cu lemne

Un cuptor cu lemne este extraordinar atunci când doriți să preparați pâine de casă, pizza gustoasă sau gulaș de vită. Amplasat pe o suprafață specială din curte sau poate într-o mică bucătărie de vară, cuptorul cu lemne oferă un gust deosebit chiar și celor mai banale mâncăruri. Construcția cuptorului cu […] mai mult »

Caramida pentru gratar

Cărămidă pentru grătar

Un grătar din cărămidă este un accesoriu extraordinar pentru zona de terasă. Se poate construi ușor, nu ruginește și nici nu se deteriorează din cauza factorilor externi. În plus, cărămizile oferă un aspect rustic foarte plăcut. Cărămida pentru grătar trebuie să fie intactă, să nu prezinte fisuri sau crăpături și […] mai mult »

Proiect grătar grădină

Când auzim termenul proiect, cu siguranță gândul ne zboară la specialiști în domeniu pentru care acest cuvânt este la ordinea de zi. Mergând mai departe, când auzim sintagma proiect grătar grădină lucrurile se pot complica și mai mult, mulțumindu-ne astfel cu clasicul, vechiul și inesteticul nostru grătar din fier, pe […] mai mult »